Пактът за миграцията бе приет сред разделение и страхове

0
25

 

„Единството е мъртво, вече няма сигурни граници. Унгария никога няма да се предаде на лудостта на масовата миграция! Имаме нужда от промяна в Брюксел, за да спрем миграцията!“, написа Орбан в X

 

Окончателното споразумение, което не се хареса на никого, пактът на ЕС за убежището и миграцията, в крайна сметка беше прието със слабо мнозинство по определени части от пакета в сряда (10 април), предава Еuractiv.

Досието беше прието само защото имаше много въздържали се евродепутати, които не бяха съгласни с текста, но не спряха новото законодателство.

В часовете преди гласуването лидери на политически групи и преговарящите по закона многократно призоваваха евродепутатите да проявят отговорност, за да осигурят на гражданите, след почти десет години безизходица, реформа политиката за миграцията и убежището.

Сесията за гласуване едва беше започнала, когато група посетители избухнаха, „Този ​​пакт убива, гласувайте против“. Те спряха сесията, повтаряйки призивите на няколко неправителствени организации, притеснени, че текстовете не защитават достатъчно добре човешкия живот и основните права.

Повечето от досиетата бяха приети с плътно мнозинство от около 50 гласа. Тези, свързани с регистрирането на информацията на хората на границата, базата данни и политиката за връщане, бяха подкрепени с огромно мнозинство, с над 400 гласа „за“ и около 200 „против“.

След като пълният пакт беше приет, евродепутатите се въздържаха от аплодисменти, както е традицията с големите досиета. Законът е плод на осем години на преговори между различни заинтересовани страни.

Сега текстът ще бъде предаден на държавите-членки в Съвета, които трябва да гласуват на 29 април чрез квалифицирано мнозинство.

„Сега трябва да се уверим, че договореното се прилага изцяло във всички наши държави-членки и това прилагане върви ръка за ръка с уважението към нашата споделена човечност“, каза председателят на парламента Роберта Мецола след гласуването.

„Това не е перфектно решение, а компромис, който ние в Европейския парламент приемаме с тежка буца в гърлото, но беше абсолютно необходимо“, заяви словашкият евродепутат социалист Матяж Немец.

Предвид размера и въздействието на пакета, включващ повече от пет законодателни текста и стотици страници, някои политически групи и национални делегации решиха да избират кои части да подкрепят и кои да се противопоставят.

Зелените и крайната левица повдигат въпроси за основните права

Зелените вече обявиха преди вота, че ще се противопоставят на определени досиета, тъй като те не защитават основните права.

„А нашите ценности човечност и солидарност? По-добре е да няма сделка, отколкото лоша сделка, която би била истински провал на цивилизацията“, каза белгийският евродепутат от Зелените Саския Брикмонт.

Това е позицията и на групата на левицата: „Този ​​пакт е пакт за срам и позор“, каза евродепутатът от германската левица Корнелия Ернст.

В крайна сметка нито една от частите не падна, но ако се беше случило, целият пакт щеше да бъде застрашен, тъй като всички те са взаимозависими.

„Това е вот сега или никога. Този момент няма да се върне. Историята наблюдава и нашите гласоподаватели гледат“, каза комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в обръщението си към парламента преди гласуването.

Тя добави: „Всички досиета трябва да преминат или нито едно няма да премине“.

Бунт сред социалистите, дясноцентристите и либералите

Въпреки общата подкрепа от социалистите, дясноцентристите и либералите някои членове и национални делегации все пак се разбунтуваха и гласуваха против части от пакта.

Делегацията на италианските социалисти гласува против някои досиета, заедно с техните колеги от Движението Пет звезди, което в момента не е свързано с никоя политическа група.

Част от причината за противопоставянето им най-вероятно се дължи на участието в споразумението на техния национален съперник, консервативната партия „Италиански братя“ на премиера Мелони.

Членовете на френската партия „Републиканците“, която е част от ЕНП, също гласуваха против някои от досиетата, за да се противопоставят на партията на френския президент Еманюел Макрон „Възраждане“.

Сред либералите някои евродепутати решиха да се въздържат въпреки линията на „Обнови Европа“ да гласува в подкрепа, въпреки че някои от техните евродепутати, Фабиен Келер и Софи Инт’Велд, водеха преговорите.

Борба срещу крайнодясната реторика

Борбата срещу крайната десница накара лидерите на политическите групи да мобилизират евродепутатите, както за, така и против.

Някои законодатели твърдяха, че гласуването против пакта ще даде лесна победа на крайната десница, защото ако се провали, преговорите за нова схема ще трябва да бъдат започнати отново през следващия мандат, където се очаква крайнодесните и консервативни сили да имат по-голям дял в Европарламента.

Други депутати от левицата изразиха загрижеността си, че пактът дава твърде много отстъпки на дясноцентристките и крайнодесните сили, като партията на Джорджа Мелони.

„Вие сте на път да се поддадете на крайната десница, този пакт не дава никакви отговори за по-добро управление на притока, пактът е обратното, той е крепост Европа“, каза евродепутатът от Зелените Саския Брикмонт.

Влияние върху предизборната кампания

Темата за миграцията ще продължи да играе ключова роля в националните предизборни кампании, особено преди изборите за ЕС през юни.

Управлението на мигрантските потоци е основен приоритет за предизборните кампании на всички европейски партии.

ЕНП, например, предлага разширяване на миграционната политика на ЕС през следващия мандат чрез увеличаване на връщанията на мигранти в „безопасни“ трети страни, като спорният така наречен „модел на Руанда“ на Обединеното кралство.

Във Франция френското правителство открито планира да използва гласуването по досието в кампанията си за евроизборите, съобщи Euractiv, за да се пребори с основната си опозиция „Национален сбор“.

Въпреки това, в проучване, проведено от Европейския съвет за външни отношения в 12 страни от ЕС, 15% от анкетираните виждат имиграцията като водеща криза през последното десетилетие.

Само в Германия (29%) и Австрия (24%) миграцията се разглежда като водещ проблем сред гражданите.

Критики от Полша и Унгария 

Полският премиер Доналд Туск заяви, че правителството му ще защити Полша от схемата на Европейския съюз за преместване на мигранти.

„Ние ще защитим Полша срещу механизма за преместване“, каза Туск пред репортери във Варшава точно когато спорната реформа беше приета в Брюксел.

Полската дясна партия „Право и справедливост“, която преди беше на власт, беше яростен критик на реформите, а новият управляващ алианс, воден от Туск, въпреки своите до голяма степен проевропейски възгледи, запази тази позиция.

„Механизмът за преместване или плащане за неприемане на мигранти със сигурност няма да се прилага за Полша“, каза Туск.

На подобна позиция е и унгарският премиер Виктор Орбан.

Реформата на ЕС на неговите правила за убежище и миграция е „още един пирон в ковчега“ на блока, каза унгарският премиер Виктор Орбан в сряда.

„Единството е мъртво, вече няма сигурни граници. Унгария никога няма да се предаде на лудостта на масовата миграция! Имаме нужда от промяна в Брюксел, за да спрем миграцията!“, написа  Орбан в X.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here