Румен Радев: България привлече капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. чрез „Три морета“

0
15

 

Президентът участва в срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“

 

България максимално се възползва от инициативата „Три морета“. Забележете само – преди четири години вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че страната ни успя да свърши една огромна работа за подкрепа на свързаността, за развитието на енергетиката и транспорта. Това заяви президентът Румен Радев от срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата в Двореца на великите херцози във Вилнюс, предава БТА.

„От първата среща на върха преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа. Основната цел е социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви той.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – COVID-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here