СРС-та записали как Стефан Димитров инструктира Банкова за назначения в митниците

0
21

 

Двамата поддържали тесни връзки и се срещали по хотели и заведения, пише в съдебен протокол на СГС от 6 април

Специални разузнавателни средства са записали как арестуваният за контрабанда Стефан Димитров инструктира задържаната шефка на митниците Петя Банкова за назначения в повереното ѝ ведомство.

Това стана ясно от изчетения от Тошко Йорданов протокол от съдебно заседание на Софийския градски съд (СГС) на 6 април по време на първото заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях.

Председателят на комисията Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че според доказателствения материал от протокола арестуваната заради обвинения за контрабанда шефка на митниците Петя Банкова е обсъждала с контрабандистите назначения в повереното ѝ ведомство, предава OFFNews.

Стефан и Марин Димитрови са били следени със специални разузнавателни средства (СРС), пише в доказателствения материал. Според протокола Стефан Димитров е поддържал тесни връзки с Банкова. Двамата се срещали много пъти в заведения и хотели в страната. Банкова е назначавала хора, свързани с Димитрови в агенцията, пише в протокола.

„Има анонимни свидетели, които вече знаем, че са Живко Коцев, който обяснява, че Бойко Рашков е имал добри контакти със Стефан и Марин Димитрови“, каза Тошко Йорданов. По думите му има видеозаписи пред агенция „Митници“ на Рашков заедно с Марин и Стефан Димитрови.

Според протокола има няколко срещи между Банкова, Живко Коцев и Стефан Димитров, като веднъж Банкова е била лично посрещната от Стефан Димитров пред сградата на МВР.

От запис на СРС става ясно, че в телефонен разговор Стефан Димитров е инструктирал Петя Банкова кое лице на кое място да бъде назначено. „Човекът си кадрува в митниците без проблем“, коментира Йорданов.

„Това не е доклад, а е препис на протокол“, контрира го Венеция Нецова-Ангова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Тя каза, че Йорданов е можел да спести личните си мнения при представянето му и призова прокуратурата да даде реални доказателства. Ангова попита колко време Йордан Цонев, който също е член на комисията, го е готвил за днешното заседание. На свой ред зам.-председателят на ДПС коментира, че не е виждал такъв скандал в 30-годишната си кариера и че е редно хората да получат отговори.

Комисията изслуша и служебния вътрешен министър Калин Стоянов по казуса.

Тошко Йорданов заяви, че комисията ще заседава най-вероятно по два пъти седмично, защото парламентът ще излезе във ваканция в края на месеца заради предизборната кампания, а има много хора, които трябва да бъдат изслушани.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here