Агресивна дипломация? Кулеба иска да се забрави вежливия тон към западните дипломати

0
16

 

Външният министър на Украйна призова дипломатите си да изведат партньорите си от зоната на комфорт и призна, че подобно поведение предизвиква резонанс

 

Украинските дипломати трябва да извадят западните партньори от зоната им на комфорт и да ги поставят в неудобно положение, тъй като приятелският диалог не носи резултати. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, предава ТАСС.

„Не трябва да се страхувате да поставите партньорите си в неудобно положение. Обикновено с приятели се държим особено нежно, но във война разликата между вас и вашите приятели е, че ако умрете, те ще поставят цветя на гроба ви, ще си спомнят приятелството и ще продължат да си живеят живота, а вие ще умрете. И ако цената на вашето оцеляване е да извадите приятелите си от зоната им на комфорт, тогава трябва да го направите“, каза той на първия Украински форум за военновременна дипломация.

Кулеба е сигурен, че Киев има право да комуникира по този начин. „Ако приятелски, тих разговор зад затворени врати не работи, трябва да говорите с приятелите си открито и в присъствието на други, докато има резултат“, добави той.

По-рано Кулеба поиска Западът да прехвърли „проклетите“ зенитно-ракетни системи „Пейтриът“ в Украйна, а също така обеща да „развали купона“ в чест на 75-ата годишнина от основаването на НАТО с въпроси за техните доставки, припомня ТАСС.

Традиционната дипломация не позволява на Киев да получи необходимите оръжейни системи от Запада, преди всичко системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каза украинският външен министър в интервю за The Washington Post, публикувано в сряда.

„Вежливата тиха дипломация не проработи“, каза той. „Да, хората могат да ме мразят и аз мога да разруша отношения, (…) част от мен казва, че дипломацията е преди всичко лични отношения. Но тогава казах на тази част да млъкне и частта от мен, която искаше да говори, започна да говори. Опитахме всичко, но изглежда нищо не работи“, призна Кулеба. „Тъй като този вид дипломация не работи, имам чувството, че се блъскам в стена“, заключи външният министър на Украйна. „Просто не разбирам защо това не се случва.“

Кулеба каза още, че екипът му е преброил повече от 100 системи „Пейтриът“ в западните страни и не е ясно „кой може да повярва, че най-мощният военен съюз не може да намери седем батареи „Пейтриът“ за нуждите на Украйна. „Искрено ли вярвате, че в цялата американска армия няма нито една резервна батарея „Пейтриът“, която да не е на бойно дежурство и да не може да бъде прехвърлена в Украйна?“, попита министърът и добави: „Не вярвам“.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here