България и Украйна ще са съвместни домакини в София на Конференцията по сигурността в Черно море

0
14

 

България и Украйна ще са съвместно домакини в София на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Конференцията ще бъде на 15 април в Централния военен клуб в София и е организирана съвместно от МВнР и Министерството на отбраната на България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии – Украйна.

Военната агресия на Русия срещу Украйна сериозно подкопа системата за сигурност в региона на Черно и Азовско море и оказа пряко въздействие върху сигурността на нашия континент, заявяват от външно министерство. По време на конференцията ще бъдат обсъдени последните събития в областта на сигурността в региона на Черно море, последиците от продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в региона, посочват от МВнР.

Прилагането на украинската „Формула за мир“ също ще бъде важен аспект на дискусията.

На 2 април бе открита научна конференция с международно участие „20 години България в НАТО и НАТО в България“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. Фокусът на конференцията е поставен върху отбелязването на 75-ата годишнина от сключването на Вашингтонския договор и на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here