Германският парламент ще гласува за улесняване на промяната на пола

0
28

 

Очаква се германските депутати днес да гласуват по правителствен план за улесняване на транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да променят името и пола си в официални документи, предаде Асошиейтед прес. „Законът за самоопределяне“, една от няколкото социални реформи, които коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц обеща при встъпването си в длъжност в края на 2021 г., ще влезе в сила на 1 ноември.

Той ще позволи на пълнолетните лица да променят първото си име и пола си в личните документи в службите по вписванията без допълнителни формалности. Те ще трябва да уведомят службата три месеца преди да извършат промяната.

Съществуващият „закон за транссексуалните“, който датира отпреди четири десетилетия, изисква от лицата, които искат да променят пола си в официалните документи, първо да получат оценки от двама експерти, „достатъчно добре запознати със специфичните проблеми на транссексуализма“, а след това и съдебно решение.

След изготвянето на този закон германският върховен съд отмени други разпоредби, които изискваха от транссексуалните лица да се развеждат, да се стерилизират и да се подлагат на операции за промяна на пола.

Новата законова норма се фокусира върху правната идентичност на лицата. То не включва никакви промени в правилата на Германия за операции за промяна на пола. Законът позволява на непълнолетни лица на 14 и повече години да променят името и пола си в документите с одобрението на своите родители или настойници; ако те не са съгласни, тийнейджърите могат да се обърнат към съд по семейни въпроси да вземе отношение.

След като официалната промяна на името и пола на лицето влезе в сила, в продължение на една година няма да се допускат други промени. Новият закон предвижда операторите на фитнес зали и съблекални за жени например да продължат да решават кой да има достъп до тях.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here