Главчев назначи двама зам.-министри в МВР след като уволни хората на ПП-ДБ

0
19

 

Служебният министър-председател Димитър Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ от ръководството на МВР. Той освободи Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

Първият е бивш охранител на Кирил Петков от времето, в което Петков беше премиер и според вътрешния министър Калин Стоянов е бил налаган сега лично от лидера на ПП за шеф на предизборния щаб в МВР. Ценкин често беше даван като пример от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като назначение на Кирил Петков и как той слагал на такива ключови места охранителя си. Дундакова пък беше предложението на ПП-ДБ да заеме мястото на Калин Стоянов като министър при преговорите за ротацията.

Със заповед на министър-председателя за заместник-министри в Министерството на външните работи са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева.

Мария Ангелиева е юрист по образование. Била е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание (от НДСВ). В периода от юли 2014 г. до август 2020 г. е завеждащ консулската служба в българското посолство в Лондон. От ноември 2020 г. до момента в същото посолство е заемала длъжността пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Полковник Невяна Митева отговаря за международните контакти в кабинета на началника на Генералния щаб на Българската армия в периода от 2007 г. до 2009 г. В Министерството на отбраната е била главен експерт в отдел „Двустранно сътрудничество и регионални инициативи“ в дирекция „Отбранителна политика“, а от 2017 г. до момента е полковник в дирекция „Социална политика“ и отговаря за изпълнението на националните и международни политики, свързани с прилагането на дневен ред „Жени, мир и сигурност“ (WPS). Била е председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в периода 2015-2017 г.

Полковник Невяна Митева бе кандидат за вицепрезидент на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков на изборите през ноември 2021 г. Съпругът ѝ е генерал-майор Явор Матеев – военен парашутист, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада „Специални сили“, а от 2019 г е командир на Съвместното командване на специалните операции.

източници: Сега, Епицентър

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here