Лавров: Конференцията за Украйна в Швейцария е „път за никъде“

0
26

 

Западът сам отмени всякакви перспективи за конференция за Украйна в Швейцария и открито призовава за „колективен ултиматум на Русия“, подчерта руският външен министър

Провеждането на конференция за Украйна в Швейцария е „път към нищото“; Москва не вижда желанието на Запада да води бизнес честно. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след заседанието на Съвета на външните министри на ОНД в Минск, предава ТАСС.

„Това, меко казано, е път към нищото, е очевидно за всеки нормален политически наблюдател. Вчера президентът на Русия Владимир Владимирович Путин ясно и разбираемо изложи нашата позиция Не виждаме желание нито в Киев, нито от страна на неговите собственици да водят бизнес честно“, каза Лавров.

„Вместо пряк диалог без ултиматуми, Западът налага т. нар. Копенхагенски процес, подготвя конференция в Швейцария, на която, директно се казва, искат да формулират, да си припомнят прословутите 10 точки на [украинския президент. Владимир] мирната формула на Зеленски и след това я представете на Руската федерация“, отбеляза министърът.

Западът открито призовава за колективен ултиматум към Русия; това отрича всякакви перспективи за конференция за Украйна в Швейцария, подчерта Сергей Лавров.

„Те няма да ни поканят, те просто заявиха открито, че първо трябва да поставят колективен ултиматум на Русия, което просто анулира всякакви шансове за успех на това швейцарско начинание“, каза той.

По-рано президентът на Швейцария Виола Амхерд обяви, че страната ще проведе конференция за така наречената украинска мирна формула през юни тази година в Бюргенщок. Руската дипломатическа мисия потвърди, че „швейцарските власти не са изпратили на Русия покана за конференцията в Бюргенщок“. Както отбеляза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, преговорите за Украйна без Русия са безсмислени и по същество са „напразен процес“.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here