Румен Радев: България има своя достоен принос в развитието на авиацията

0
11

 

Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Деня на авиацията и космонавтиката

 

България има своя достоен принос в развитието на авиацията. Това заяви президентът Румен Радев, след като удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

„От първия боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, през героичната защита на София през Втората световна война, изграждането на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния период. Съхраняването и развитието на нови способности през последните десетилетия, наситени с много ресурсни ограничения. Покоряването на нови континенти и постигането на високо ниво на безопасност на полетите от гражданската ни авиация. Зад всички тези успехи се крие родолюбието, посветеността, куражът и всеотдайността на поколения летци“, каза Радев, цитиран от БТА.

С Почетния знак на президента беше удостоен генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети – от Як-11 до МиГ-29. Отличието получи и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите  МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков получи отличие. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21 000 часа. Почетният знак на президента ще беше връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13 000 часа.

Държавният глава поздрави наградените по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката. Ден, в който отдаваме почит към идеята, устрема, усилията и саможертвата на човечеството в изучаването и овладяването на въздушното пространство и Космоса, заяви Радев.

Президентът посочи, че генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев оставиха ярка диря в българските Военновъздушни сили (ВВС) и се нагърбиха с отговорната задача на преведат ВВС в най-трудните години на прехода. Държавният глава благодари на подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев, че отдадоха най-активните си години на суверенитета на българското небе. Радев добави, че наградените продължават да издигат престижа на българската авиация и да популяризират авиационната идея сред младото поколение.

Генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов благодари от името на наградените. Той посочи, че организацията на честването на празника тази година повишава авторитета на авиацията и космонавтиката, както и отношението на обществото. Удовлетворен съм от службата във Военновъздушните сили, заяви генерал-лейтенант Попов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here