Служебният министър на отбраната: Наборната служба се обсъжда, още няма решение

0
27

 

Атанас Запрянов иска увеличаване на военните разходи до 2,5% от БВП

Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но още не е взето политическо решение. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по повод гласуването на извънредна точка от парламента за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

„Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от Брутния вътрешен продукт“, каза още служебният военен министър Атанас Запрянов. „В НАТО 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора“, заяви още министърът.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.

Двамата отказаха да съобщят колко се увеличава числеността на армията при военновременни действия, тъй като информацията е секретна. По повод 25% незаети щатни длъжности в армията, Запрянов посочи, че вече е готов новия социален пакет, чрез който се очаква да се върне привлекателността към професията и да се спре текучеството в армията.

Служебният военен министър Атанас Запрянов поздрави преподавателите във Военната академия „Г. С. Раковски“ и положи венец пред паметника на Раковски по случай 203-годишнината от рождението на патрона на академията. След това заедно с началника на отбраната адмирал Ефтимов откриха новия авиационен учебен център, който ще предоставя обучение освен на военни, но и на цивилни пилоти.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here