Клеър Джоунс: Който и да победи на президентските избори в САЩ, ще се стигне до повишаване на митата за китайска продукция

0
25

 

„Свръхпроизводството в Китай ще продължи и ситуацията за американските производители ще става все по-лоша“

Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън прекара четири дни в Китай, където участва в икономически форум и се срещна с високопоставени правителствени представители. Основният фокус на визита й беше свръхпроизводството в Китай на електрически автомобили, соларни панели и други „зелени технологии“, което според Вашингтон застрашава работните места в тази индустрия в Съединените щати. Готова за разговори, но и с твърд тон, Йелън като че ли не постигна желания резултат.

Посещението й беше последвано от визита на руска делегация в подготовка на среща идния месец между Владимир Путин и Си Цзинпин. А днес към Пекин се отправя голяма германска делегация, водена от канцлера Олаф Шолц.

Джанет Йелън – финансовият министър на Съединените щати, за втори път за по-малко от година посети Китай, където е почти като рок звезда.

„Йелън е много харесвана в Китай. Визитата й беше широко отразена в социалните мрежи, а хората буквално бяха обсебени от новините кои ресторанти е посетила и как си служи с клечките за хранене. Разбира се, това беше заради случката от миналата година, когато беше яла халюциногенни гъби. Домакините наистина разпънаха червен килим за нея – разговорите й бяха много задълбочени. Въпреки това – по отношение на същината – не останах с убеждение, че Китай е променил подхода си от последните години“, разказа в интервю за „Събота 150“ на Клеър Джоунс, редактор във „Файненшъл таймс“ и един от журналистите, които отразяваха визатата на Йелън в Гуанджоу и Пекин. Мистичната история с гъбите датира от юли миналата година, когато самата Йелън призна, че е яла „омагьосващи гъби“ в ресторант без да знае, че са такива. Настрана от сънищата и мечтите обаче визитата на американския финансов министър имаше за цел едно много важно послание:

„Китайските свръхинвестиции и субсидии за определени икономически сектори, като производството на литиево-йонни батерии, слънчеви панели и електрически автомобили, носят риск за световния пазар. Той може да бъде залят с китайска продукция. Опасението е, че цените на тези зелени технологии могат да паднат толкова много, че да се стигне до загуба на работни места в Съединените щати“.

Посланието е ясно, но беше ли чуто и възприето?

„Не мисля, че това ще промени начина, по който китайските власти управляват икономиката си. Фокусът ще продължи да бъде върху държавните субсидии. Като се има предвид, че вече видяхме огромни инвестиции в инфраструктурата, новите най-вероятно ще продължат да бъдат в производство. Подходът няма да се промени. Но това не значи непременно, че посещението на Йелън е провал“, отбеляза Клеър Джоунс, според която още преди да стъпи на китайска земя американската делегация е била наясно, че няма да има сериозна промяна в поведението на Китай.

„За американците беше важно все пак да отправят посланието си очи в очи. Защото свръхпроизводството в Китай ще продължи и ситуацията за американските производители ще става все по-лоша и по-лоша. С тази дълга визита и с толкова много срещи Йелън се надяваше да смекчи ефекта от влошаването на търговските отношения между Съединените щати и Китай.

В Америка ни предстоят избори и се нагнетяват нагласите против Китай. Това води до натиск върху администрацията на Байдън да увеличи търговските мита. Именно това беше аргументът на Йелън, за да постави трудните въпроси на масата.

Мисля, че който и да е победителят на президентските избори през ноември, ще се стигне до повишаване на митата за китайската продукция. Струва ми се, че делегацията от финансовото министерство и лично Йелън целяха да установят контактите, които да помогнат в последствие Вашингтон и Пекин да продължат да си говорят нормално“.

И все пак – климатичните промени са факт, а Съединените щати и Европа настояват за по-екологични технологии. В същото време и от двете страни на Атлантика се опасяват, че евтиното китайско производство, което е с високо качество, измества американската и европейската индустрия. Какъв е здравословният баланс – всъщност, словосъчетание, употребено и от самата Йелън при посещението й в Китай – но въпросът ми е отправен към Клеър Джоунс:

„Трябва да намерим начин да смекчим ефекта от променящия се климат, а това минава през все по-голямо проникване на зелените технологии в живота ни. Има проблем от гледна точка на това, че Съединените щати и Европа се оплакват от свръхпроизводството на Китай. Все пак обаче погледът е насочен към тяхното производство. Колкото по-евтино е то, толкова по-добре“.

Основният фокус на визитата на Йелън е свързан с икономическите отношения между Съединените щати и Китай, но все пак и войната на Русия срещу Украйна и отношенията между Москва и Пекин са били тема на разговор, допълни редакторът във „Файненшъл таймс“ Клеър Джоунс:

„Миналата седмица имахме публикация за предупреждението, отправено от Антъни Блинкън към съюзниците от НАТО, че разполагаме с убедителни доказателства, че китайски компании продават на Русия компоненти, които могат да се използват във военната индустрия. Йелън повдигна този въпрос. Китайците показаха известна откритост по темата и готовност да предоставят определена информация. Но не бих казала, че това беше приоритетът на посещението на финансовия министър“.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here