„Всичко е наред, момчета!“ Украинската Рада гласува за затягане на мобилизацията

0
23

 

Украинският парламент прие на второ четене скандалния закон за мобилизацията с 283 гласа „за“. Само един депутат се обяви против. В същото време расте недоволството в украинската армия, пише руската ИА REGNUM.

Пълният текст на закона се нарича „За изменение на някои законодателни актове на Украйна относно някои въпроси на военната служба, мобилизацията и военната регистрация“. В медиите го наричат просто закон за мобилизацията.

Приемането му беше обявено сутринта на 11 април от народния депутат от фракцията на партията „Холос“ Ярослав Железняк.

„Всички 31 редакции, взети под внимание, получиха гласове за потвърждение. Никаква интрига, с изключение на редакцията за демобилизация (има 227 поддръжници)“, написа Железняк в канала си в Telegram.

В целия парламент имаше само един човек, който гласува против – бившият член на фракцията на Зеленски „Слуга на народа“ – Гео Лерос.

Военните критично не достигат

За да могат депутатите да натискат правилните бутони, в Радата пристигна внушителен десант: министърът на отбраната Рустем Умеров, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Анатолий Баргилевич и командващият Обединените сили на ВСУ и командващ Корпуса на морската пехота Юрий Содол.

Последният дори говори от трибуната на Върховната Рада, като няколко пъти почти явно използва псувни – когато възникна словесна схватка между един от депутатите и председателя, а също и когато Содол говори за загубите.

Основната тежест [на бойните действия] пада върху личния състав на механизираните или пехотните части. И така: в нашите отделения остават по 2 човека, в някои отделения са по 3-4 човека.

Според тактическите стандарти на това отделение се предоставя участък от 100 метра фронт за отбрана. Ако са двама обаче, могат да бранят 20 метра фронт. Възниква въпросът кой ще защити останалите 80 метра?” – възмути се Содол.

По неговите думи, при сегашното окомплектоване на бригадите, украинското командване е принудено да изпрати три на участък от фронта, където по принцип една бригада следва да държи отбраната. Като пример той посочи 25-а отделна въздушно-десантна бригада на ВСУ, която някога е командвал. В онези дни 2647 души стояха в строя всеки ден.

Сега 25-та бригада се завърна след възстановяване, но всъщност възстановяването не се получи: те просто си починаха малко, влязоха в полосата и поеха защитата й, но с численост от 1990 души, м****а му“, обясни Содол.

В крайна сметка той се обърна към депутатите с молба да приемат закона в последната редакция, която беше внесена от съответната комисия на украинския парламент.

Всички командири на бригади ще пишат и ще питат: „Е, командир, какво стана? Така че мога да им кажа: „Всичко е наред, момчета!“ И аз и те ще ви благодарим за това“, завърши речта си Содол.

Междувременно украинските медии съобщават, че армията наистина е запозната с приемането на нов закон за мобилизацията. Но настроението там не е никак радостно.

Няма да има уволнение, няма да се издава паспорт

Още преди Радата да гласува за законопроекта, някои украински популярни телеграм канали съобщиха за голямото внимание на украинските военни към една от нормите на този акт.

Наш източник от Генералния щаб каза, че военните са много недоволни от изключването на нормата за демобилизация от законопроекта за мобилизация.

Сега в подразделенията на въоръжените сили на Украйна има безредици, специалните служби работят активно по тази следа, обвинявайки всеки, който изразява позицията си, че работи за Кремъл. Но заплахите вече не важат“, пише популярният в Украйна Telegram канал „Резидент“.

Става дума за поправка, за която настоя главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Преди това законопроектът предлагаше демобилизиране на военнослужещи, които са отслужили 36 месеца, т.е., три години. Сирски все пак счита, че това сериозно ще намали броя на личния състав на армията на фронтовата линия.

Освен тази норма законът въвежда и редица „новаторски“ решения.

По този начин в рамките на 60 дни от датата на влизане в сила на закона – един месец от следващия ден след публикуването – военнозадължените трябва да актуализират данните си в териториалните центрове за набиране и комплектация (TЦК, аналог на военните окръжия) лично или по електронен път.

След влизането в сила на закона призовката ще се счита за връчена на гражданина, дори и да не е бил намерен в дома си. Тогава за дата на връчване на призовката ще се счита денят, в който е поставен печатът, указващ невъзможността за връчване.

Също така вече всеки мъж от 18 до 60 години е длъжен да носи със себе си военна книжка. Не само служителите на TЦК, но и полицаи и граничари ще могат да проверяват наличието му. Тоест няма да е възможно да напуснете страната законно без „военна книжка“.

Без него няма да бъде издаден украински паспорт (или международен паспорт) в чужбина. Това означава, че хората, избягали от Украйна, не могат да разчитат на подновяване на паспортите след изтичане, в случай на загуба или повреда. Няма да се предоставят и консулски услуги.

Но ситуацията е още по-сложна за младите украинци, живеещи постоянно в чужбина. При навършване на 18 години те ще трябва да отидат в Украйна и да получат военна книжка. Но заради военното положение те няма да могат да си тръгнат.

Така Върховната Рада всъщност принуждава украинците да се откажат от гражданството си.

За нарушение на закона се предлагат редица санкции – от глоби до принудително довеждане във военното окръжие и лишаване от право да управляват автомобил.

В същото време законът посочва, че служителите на правоприлагащите органи, помощниците на народните депутати на Украйна и собствениците на стратегически предприятия са освободени от мобилизация. Последният статут може да бъде признат за всеки голям бизнес в Украйна.

Запази се отсрочката от мобилизация за завършилите студенти, но се лишиха от нея всички, които получават второ висше образование.

Отсрочка получиха и хората с увреждания от всички групи. В същото време те ще бъдат принудени периодично да се подлагат на презаверка. За хората с увреждания от трета група е създаден списък със заболявания, за които те получават изключение. На първо място, това е онкология или липса на органи и крайници.

Но дори приетото затягане на режима за набиране на нови военни изглежда на някои недостатъчно.

Трябват ни повече млади хора“

Сутринта на 11 април, когато Върховната Рада се готвеше да гласува за резонансния документ, „Украинска правда“ публикува интервю с ръководителя на най-големия в Украйна доброволчески фонд „Върни се жив“ Тарас Чмут .

По една от версиите този фонд е параван, зад който САЩ доставят на Украйна оръжия, които се страхуват да предават открито. След началото на СВO самият Чмут посети Щатите, където се срещна с американски конгресмени.

Мобилизацията трябва да става от 20-годишна възраст. Загубихме твърде много време. Ако искаме да оцелеем като държава, трябва да се изправим срещу войната, да я приемем като реалност и да започнем да правим нещо по въпроса. Иначе всичко е напразно. Губим време, неефективни сме“, заяви Чмут.

Почти по същото време на сайта на The New York Times се появи статия за украинската демография. Изданието посочи проблемите с раждаемостта в Украйна, започнали през 1991 г.

Решението на Зеленски да призове мъжете, започнали 25 годишната възраст, рискува допълнително да намали това неголямо като брой поколение украинци. И много от ограничения брой 25- и 26-годишни мъже – около 467 000, според правителствени оценки от 2022 г. – вече служат в армията, живеят в окупираните територии или са извън Украйна.

Останалите имат работа или увреждания, които ги освобождават от военна служба“, пише изданието.

То също така отбелязва, че предишното решение за максималната наборна възраст до голяма степен е защитило по-младото поколение. Въпреки това 25- и 26-годишните украинци, които сега подлежат на военна служба, са точно в средата на това поколение.

Но такива предупреждения нямат ефект нито върху Чмут, нито върху украинските военни. Редица бойци и командири на 3-та отделна десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили преди това многократно са отбелязвали, че мобилизацията е необходима още от навършване на 18-годишна възраст.

Като цяло много украински военни са за затягане на и без това жестокия закон.

Не трябва да има резерви към правоохранителните органи и държавните агенции. Нека патрулира патрулната полиция, а всички останали органи на реда трябва да мобилизират поне 50% от апарата. И да ги изпратят не в някакви специализирани специални части, не в специални части, а за попълване на редовната пехота.

Върховната рада, канцеларията на президента, правителството – всички държавни органи трябва да мобилизират 50% от служителите си мъже. Властите трябва да дадат пример за защита на родината, а не за избягване от мобилизацията“, цитира украинският журналист Юрий Бутусов неназован командир на една от бригадите на украинските въоръжени сили.

Военният командир подчерта, че „всичко, което не работи за отбраната и сигурността, трябва да даде част от хората си на войната“.

Да, не всеки е достатъчно здрав, за да се бие на предната линия.“ Но всеки може да изпълнява тилова служба. Така че по-възрастните да служат на КПП и в помощните подразделения, а здравите да служат на предната линия“, отбеляза неназованият командир на бригадата.

Друг украински военен, който също беше цитиран от Бутусов по-рано, Николай Ворошнов , който се биеше близо до Угледар , каза, че законът за мобилизация трябва да бъде по-строг.

Като цяло не очаквам нищо от този закон. Очакванията са нулеви. Трябваше да бъде твърд и дори жесток, както на война. А и трябваше да бъде приет още през 2022 г. (да, да, тук можем и трябва да говорим за бездействие в тази област от 2014 г.). Приехте ли го? И майната му“, написа Ворошнов.

Всекидневието на уклонистите

Междувременно в украинските социални мрежи, включително в все още незабранения TikTok, се появи нова тенденция, наречена „Всекидневието на уклониста /укриващия се от военна служба/“: украински младежи, които са в чужбина, показват как се радват на живота.

Видеоклиповете често включват припева на песента Mil horas („Хиляда часа“) на аржентинската група Los abuelos de la nada („Дядовците на нищото“).

По ирония на съдбата първият стих на песента може да се нарече антивоенен:

„Навън е студено и съм далеч от дома. Отдавна седя на този камък. Задавам си въпроса: „Защо са нужни войните?“

Украинските пропагандисти се опитват да прекъснат тенденцията. Появяват се видеоклипове със заглавие „Всекидневието, когато не си военен уклонист“, където животът на военните на фронта е показан в розови цветове на фона на същата музика.

Въпреки това, по отношение на популярността, те са много по-назад от тези, където в средата на екрана е написано: „Събудих се – уклонист съм“, „Много ме радва времето извън прозореца и факта, че съм уклонист”, а на заден план се показват прелестите на мирния живот.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here