Песков: Санкциите върху алуминия и медта ще ударят онези, които ги въведоха

0
30

 

Новите санкции на САЩ и Обединеното кралство срещу руския алуминий, мед и никел са нож с две остриета; те ще ударят интересите на тези, които ги налагат. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

„Ние се отнасяме към тях по същия начин, както към всички други санкции – считаме ги за абсолютно незаконни и смятаме, че тези санкции във всеки случай са нож с две остриета и те абсолютно ще ударят интересите на тези, които налагат тези санкции”, подчерта Песков.

„Виждаме, че настъпи известна дестабилизация на цените на пазара в този сегмент, ще видим какво и как ще се случи по-нататък“, добави Песков.

На 12 април Обединеното кралство и САЩ разшириха санкциите срещу Русия в търговията с метали, което означава, че LME и Чикагската стокова борса вече няма да могат да попълват складовете си с алуминий, мед и никел от доставки с руски произход. В съвместно изявление на Лондон и Вашингтон се отбелязва, че въведените ограничения не се отнасят за съществуващите запаси от руски метали в складовете на двете борси, с които все още ще могат да се извършват търговски операции. И двата обекта обаче вече няма да могат да купуват руска мед, алуминий и никел.

През декември 2023 г. Великобритания напълно забрани вноса на мед, алуминий и никел с произход Русия. В Съединените щати подобна забрана започва да влиза в сила сега, но не важи за метали, добивани преди 13 април 2024 г.

източник: Труд

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here