Небензя: Русия разчита Европа да има инстинкт за самосъхранение по отношение украинските атаки над Запорожката АЕЦ

0
21

 

Постоянния представител на Русия в ООН подчерта, че Украйна систематично атакува Запорожката АЕЦ с съучастие на Запада

 

Украинските власти, със съгласието на западните държави, систематично извършват атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, предава ТАСС.

„С одобрението на своите западни спонсори Украйна систематично извършва безотговорни и безразсъдни атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала и прилежащите територии“, каза той на заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН.

Руският дипломат отбеляза, че през последните няколко месеца украинските въоръжени сили са засилили атаките срещу Запорожката АЕЦ. „Въоръжените сили на Руската федерация са откривали и потискали над 100 безпилотни летателни апарата седмично“, посочи той, като добави, че Русия „редовно е информирала и продължава да информира Съвета за сигурност на ООН и секретариата на МААЕ за тези неприемливи действия. ”

Според него западните държави с ултимативните си изявления пред Съвета за сигурност на ООН, без да забелязват това, са издали вината на киевските власти в атаките срещу Запорожката атомна електроцентрала, както и съучастието си в тези атаки.

„Нашите западни колеги, без да забележат това, се изказаха днес под формата на ултиматум – предайте контрола над Запорожката АЕЦ и тогава те ще спрат да ви обстрелват. Така те не само предадоха режима на Зеленски, но също така признават съучастие в тези безотговорни обстрели“, каза той.

Небензя също така отбеляза, че САЩ и Великобритания са направили изявления за предполагаеми проблеми с достъпа на МААЕ до Запорожката АЕЦ, въпреки че самата агенция не е съобщила за това.

„Днес, между другото, генералният директор на МААЕ не каза нито дума за проблемите с достъпа на персонала на МААЕ до Запорожката АЕЦ. Това се чува в изказванията на САЩ и Великобритания и беше предварително подготвен във вашите текстове. Защо тогава каним генералния директор Гроси да ни информира? – попита руският дипломат участниците в срещата.

За безличния характер на доклада на МААЕ

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя посочи безличния характер на доклада на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала, въпреки че експертите на организацията са на мястото и имат възможност да видят всичко със собствените си очи.

„Благодарни сме на ръководството на агенцията, че своевременно и ясно осъди преките атаки срещу Запорожката АЕЦ и призова за прекратяване на провокациите. Решихме да започнем изказването си по този начин, за да покажем колко странно звучат като цяло балансираните и уместни оценки на генералния директор, използвайки безлични фрази от поредицата „който и да стои зад атаките.“ Освен това, противно на очевидните факти, добре известната страна, която стои зад атаките срещу станцията, не ни е посочена, особено след като експертите на МААЕ в съоръжението разполагат с възможност да видят всичко със собствените си очи“, каза той на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Небензя отбеляза, че Русия призовава МААЕ директно да посочи източника на атаката срещу Запорожката атомна електроцентрала, тъй като от това зависи ядрената сигурност на Европа.

„Вземайки предвид гореизложеното, призоваваме ръководството на МААЕ да признае очевидния факт и да не се ангажира с словесни еквилибристики, а да посочи източника на атаките срещу Запорожката АЕЦ“, каза той на среща на Съвета по сигурността на ООН. „Това не е политически въпрос, сега става дума просто за безопасност на централата и за ядрена и радиационна безопасност в Европа. Колебанието на секретариата на агенцията да нарече нещата с истинските им имена само насърчава властите в Киев да действат безотговорно и изключително опасно. действия.“

Ръководителят на руската дипломатическа мисия също така отбеляза, че ако „такова безлична интерпретация на атаките на агенцията срещу Запорожките атомни електроцентрали продължи, усилията, предприети от МААЕ, до голяма степен ще загубят смисъл“.

Има ли Европа инстинкт за самосъхранение, помагайки на Зеленски в атаките срещу Запорожката АЕЦ?

Русия очаква, че европейските страни няма да жертват сигурността си, за да угодят на украинския президент Владимир Зеленски, заяви Небензя по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала.

„Бих искал да вярвам, че нашите европейски съседи все още не са атрофирали инстинкта за самосъхранение и няма да изложат на риск живота и здравето на собствените си граждани, защото ако украинските атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала продължат, никой не може напълно да изключи ядрена катастрофа в регионален и дори глобален мащаб. Бих искал да вярвам, че обществеността на европейските държави ще разбере опасността от подобен сценарий и няма да позволи сигурността им да бъде пожертвана на безумните идеи на режима на Зеленски“, подчерта той.

Според него Русия ще продължи да осигурява защитата на Запорожката АЕЦ от атаки и провокации на киевските власти. „Нашата страна ще продължи да осигурява защитата на ЯЕЦ от украински атаки и провокации. Възнамеряваме да продължим да предприемаме мерки за укрепване на ядрената и ядрената сигурност на АЕЦ в съответствие с националното ни законодателство и задълженията, произтичащи от съответните международни правни инструменти. Русия е страна“, каза той.

Небензя призова световната общност да направи всичко, за да предотврати ядрен инцидент. „Призоваваме секретариата на МААЕ, както и всички разумни членове на международната общност, също да направят всичко възможно, за да спасят света от ядрен инцидент. Една от най-важните подобни стъпки ще бъде прякото и открито осъждане на действията на Украйна, които неведнъж са ни довеждали до ръба на катастрофата“, каза той.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here