Президентът честити 145 години конституционализъм в България

0
17

 

„Пожелавам Ви да устоите на всекидневните изпитания и да останете верни на благородното си призвание – да бъдете стожер на законността“ пожела президентът Румен Радев на българските юристи и на съдебните служители в деня на техния професионален празник и Деня на Конституцията. Ето цялото обръщение на държавния глава:

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността,  политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. 16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава. Свободният и демократичен дух на народа ни тогава беше въплътен в първата ни Конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други. Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност.

Нарушенията и дори суспендирането на Търновската конституция не успяват да заличат непреходното й значение за развитието на страната ни. Приемането й е един от славните моменти в нашата история, с който изпреварихме много други държави, като вградихме европейските стандарти от онова време. И днес, когато отбелязваме знаменитата дата, нека си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никого да го принизява.

Днес честваме и професионалния празник на българските юристи и съдебни служители! Пожелавам Ви да устоите на всекидневните изпитания и да останете верни на благородното си призвание – да бъдете стожер на законността.

Честит празник!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here