The Hill: Ангажиментът на САЩ към Украйна става все по-неясен

0
22

 

Ситуацията в Украйна е отчайваща. Американски военни представители заявиха пред Конгреса, че украинците намаляват артилерията си при липсата на по-голяма американска подкрепа, което ги поставя в още по-неблагоприятно положение спрямо руската военна машина, пише американската медия

 

Поддръжниците на президента на САЩ Джо Байдън и бивши американски служители изразяват разочарование и объркване от стратегиите на Белия дом за Украйна и виждат нарастващи разногласия в администрацията относно това как да се балансира между политиката и дългосрочната подкрепа за Киев, пише The Hill.

Наскоро Белият дом се противопостави на предложенията, които дават на НАТО и западните съюзници по-голяма водеща роля занапред, дори когато американската помощ за борба с руските войски от месеци е спряна в Конгреса.

„В американското правителство има разногласия по този въпрос и няма да прогнозирам как ще се развият те“, коментира Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО и президент на Чикагския съвет по глобални въпроси.

Следващите седмици могат да се окажат решаващи, като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обещава да внесе нов пакет от мерки за подпомагане на Украйна. Но не е ясно колко солиден ще бъде пакетът и дали Джонсън ще успее да се справи с опозицията на много хора от собствената си партия.

Ако той се провали или не отговори на исканията на демократите, Байдън може да бъде изправен пред нарастващ натиск да приеме коалиция, която не е толкова ориентирана към САЩ и която нe подкрепя борбата на Украйна срещу Русия.

Даалдер, заедно с бившия помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрийд, предложиха в статия във Foreign Affairs НАТО да поеме ръководената от САЩ група „Рамщайн“, която да координира доставките на оръжие за Киев, както и други идеи, които сега НАТО обсъжда преди срещата на върха на алианса през юли.

„Съединените щати трябва да слязат от високото положение, че знаят всичко“, заявява Даалдер, отговаряйки на въпрос на The Hill по време на срещата на върха, организирана от Центъра за изследване на сигурността в Джорджтаун.

„Има елементи в правителството на САЩ, които силно се противопоставят на това, главно защото смятат, че са по-добри, когато става въпрос за координация, отколкото НАТО.“

В интервю за  The Hill Донфрийд твърди, че смисълът на нейните предложения и тези на Даалдер е да помогнат да се вземе предвид настоящата политика на администрацията и да се проследи по-нататък, за да се изработят конкретни действия в условията на несигурност относно дългосрочните ангажименти на САЩ.

„Това осигурява приемственост в момент, когато се очертават политически избори“, коментира Донфрийд, която се пенсионира от Държавния департамент през март 2023 г.

Ситуацията в Украйна е отчайваща. Американски военни представители заявиха пред Конгреса, че украинците намаляват артилерията си при липсата на по-голяма американска подкрепа, което ги поставя в още по-неблагоприятно положение спрямо руската военна машина.

Институтът за изследване на войната (ISW) заяви в петък (12 април), че руските сили са „нанесли все по-големи и дългосрочни щети на украинската енергийна инфраструктура тази пролет“ и че руснаците са били толкова успешни, отчасти защото Украйна изчерпва снабдяваните от САЩ средства за противовъздушна отбрана.

„Това е тревожно, защото предполага, че при липса на бързо възобновяване на американската военна помощ руските сили могат да продължат да нанасят сериозни щети на украинските сили и инфраструктура дори с ограничения брой ракети, с които Русия вероятно ще разполага през следващите месеци“, пише ISW в своята оценка.

Въпреки това, объркването около следващите стъпки на Белия дом към Украйна е обезпокоително, като се има предвид позицията на администрацията да критикува Украйна за удари срещу руски петролни рафинерии. Поддръжниците на Украйна заявяват, че подобни коментари още повече отдалечават САЩ от позициите на останалите съюзници, пише изданието.

Eвропейски служител, който e говорил при условие за анонимност, е нарекъл коментарите на администрацията на Байдън за рафинериите „порочни“:

„Погрешно е да се каже на воюващата страна да не атакува военната машина на опонента, без да се оказва военна помощ, за да се помогне на жертвата да защити собствената си инфраструктура, жилищни сгради, родилни домове и детски градини“.

Отбелязва се, че „този патологичен страх на Белия дом пред ескалацията на конфликта и успеха на Киев е една от основните причини за смъртта на толкова много украинци“.

източник: Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here