Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев вече е обвиняем

0
32

 

В качеството си на обвиняем той е отказал да дава обяснения

 

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев вече е обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция „Митници“  Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно – Никола Николов, по прякор Паскал.

На Коцев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

От прокуратурата обясниха, че в качеството си на обвиняем той е отказал да дава обяснения.

Разпитът на Коцев продължи над три часа и половина по разследването за „Митниците“.

Преди това – заедно с адвокатите си Даниела Доковска и Илиян Василев, Живко Коцев прекара над четири часа в Антикорупционната комисия. Напусна безмълвен сградата на Комисията.

„Заедно с адвокат Доковска нямаме абсолютно никакви съмнения за това. Въпрос на време е да докажем нашите твърдения, че господин Коцев не е извършил абсолютно никакво престъпление! И ви моля, ако сте коректни журналисти, когато дойде време да се прекратяват обвиненията срещу него или да бъде оправдан, със същия ентусиазъм пак да присъствате и тогава пак да задавате въпроси. Може би не на нас въпроси, а на други колеги“, каза адв. Василев.

Според прокуратурата Коцев доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, по което бяха задържани бившият шеф на „Митниците“ Петя Банкова и сочения за контрабандист Стефан Димитров. Те са обвини за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

Пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца.

Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Срещу помощта в каналите, те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове.

По думите на Тончев акцията на ДАНС е започнала още преди 2 години, но за нея не е знаел никой от два кабинета по това време. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на този канал.

ДАНС започва разработка по канала още през 2022 година. Тогава в контраразузнаването се получава оперативна информация отвън. Службите установяват, че Димитрови се познават с Живко Коцев още докато той е бил началник на националната полиция.

източници: БНР, bTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here