Борисов: Половината министри в този кабинет са от ППДБ

0
27

 

Парламентът носи политическа отговорност за служебното правителство

Половината министри в този кабинет са от ППДБ. От първия ден казах, че не съм съгласен с някои министри. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

„Казват, че кабинетът е на ГЕРБ, а майка на кмет от ПП е министър, отбеляза той и изтъкна, че е чиста случайност това, че е сменен външният министър. През деветте месеца ГЕРБ отговаря за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен, като председател на външната комисия, искаме тази линия да продължи”, заяви още Борисов.

„В тежката геостратегическа ситуация, трябва да имаме много стабилно правителство, изтъкна той и обясни, че има политически сили, които могат да носят отговорност в НС. ДПС и тогава и сега никога не са участвали и са нямали министри или зам.-министри. Но сега призовавам трите партии да бъдем на висотата на сътвореното, защото иначе ще се получи лошо отроче. Но трябва да имаме отговорен парламент. Не може да искаме от Нинова, Костадинов и Тошко Йорданов да подкрепят служебното правителство. Парламентът носи политическа отговорност за служебното правителство и затова се обръщам към колегите, които гласувахме Конституцията и тогава си говорехме, че ще бъдем един блок в следващите 10 години ППДБ, ГЕРБ и ДПС”, коментира Борисов.

„Даниел Митов е ярка политическа фигура, каквато е Габриел, какъвто е Спецов, какъвто е Гвоздейков. Искам външната политика да бъде гарантирана. Предложих, за да не се лашне държавата, двата темела – Асен Василев за финансите и Мария Габриел за външните работи да останат, не стана това. Хайде малко да се успокоим. Ако назначат Митов, ще кажем, че носим отговорност за външната политика. Ще подкрепим всичко за модернизацията на армията, това мога да кажа”, подчерта Борисов.

„С г-н Вътев имам много добри отношения и за тези смени нито искам да знам, нито знам. Когато парламентът е променял с умисъл от президентската институция контролът на служебното правителство да дойде в парламента, партиите сега трябва да си понесат отговорността”, добави Борисов.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here