Главчев към президента: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна

0
21

 

„Сега на ход е президента Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция“, заяви служебният премиер

 

„Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна. Те не работят на нужните обороти, които ми трябват. Аз искам постоянна комуникация.“ Така коментира решението си да поиска смяната на Стефан Димитров и Кирил Вътев – служебният премиер Димитър Главчев, който е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет.

По-рано Румен Радев заяви, че няма да утвърди с указ новите министри поне до петък, когато вика на разговор служебния премиер.

„Ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президента Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция. Предложенията са изцяло мои, просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха впоследствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери. Закъснението в 10 часа вечерта при първото ми предложение, се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото аз смятах, че така е коректно. Той е запознат и с двете промени. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция“, каза Главчев, цитиран от bTV.

Главчев му отговори: „Очаквам президентът да изпълни задълженията си по Конституция“.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

А вчера стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here