Конституционалист: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

0
22

 

„Възраждане“, ИТН и БСП са положили подписите си под предложения от „Възраждане“ вот на недоверие към служебния кабинет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък направо призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев и заплаши с вот на недоверие.

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ Наталия Киселова.

„Всъщност исканията на опозицията са 2 – президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство“, обясни доц. Киселова.

Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява – в случая президентът.

„Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до Великденската ваканция, вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на 2 от парламентарните групи“, каза доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер, каза още Наталия Киселова. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Доц. Киселова допълни, че премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на 2-ма от министрите си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here