Президентът за Даниел Митов: Не може зам.-председател на партия да е външен министър в служебен кабинет

0
35

 

Държавният глава кани Димитър Главчев в петък за среща, за да чуе мотивите за исканите смени във външното и земеделското министерство

 

„Не може заместник-председател на политическа партия да е външен министър в служебен кабинет“ – това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев, от когото се очаква да издаде указ за исканата от служебния премиер смяна на земеделския и външния министър. За да чуе мотивите за тези действия на Главчев президентът го кани в петък на „Дондуков“ 2.

„Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. Това е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат пълен монопол във властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Вече виждате как от партийни събрания се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят“, заяви Радев, цитиран от dir.bg.

Той изрази надежда Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и изобщо върху цялостното доверие върху изборния процес, „когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник“. Президентът напомни, че когато той е отговарял за служебните правителства, партиите :не можеха и за си помислят за подобно вмешателство“.

„За външния министър стана ясно откъде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет с мотив за приемственост и като човек с доказан мениджърски опит?“, попита Радев.

„Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя мнението през ден и нормално ли е изобщо през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото и бизнеса и партньорите. Аз вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но и ще настоявам и той да си спази обещанието, което даде пред мен и пред обществото, че ще предложи  кабинет, равно отдалечен от всички партии“, категоричен е президентът.

За това в петък кани Главчев да обсъдят предложенията му, които „не може да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си сменя мнението“.

Свързана тема:

Конституционалист: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here