Кой е Главчев, че да заплашва президента: Ако Радев не се съобрази с предложените от мен промени, ще понесе отговорност

0
28

 

Държавният глава определи създадения хаос като поредното доказателство за провала на конституционната реформа

 

„Президентът Радев трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова“. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев от Брюксел, където участва в Европейски съвет на 27-те.

„Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако някой има други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, ще понесе отговорност“, подчерта Главчев.

„Сега на ход е президента Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция“, казва служебният премиер, станал такъв благодарение на нескопосаните поправки в Конституцията, предложени от ПП-ДБ, и гласувани от сглобката.

По-рано президентът Румен Радев заяви, че няма да утвърди с указ новите министри поне до петък, когато вика на разговор служебния премиер. „Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. Това е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат пълен монопол във властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Вече виждате как от партийни събрания се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят“, заяви Радев.

Фалстартът на служебното правителство стана причина опозицията в лицето на „възраждане“, ИТН и БСП да поискат вот на недоверие. Според конституционалисти, обаче, това не е напълно възможно.

Преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ Наталия Киселова обясни пред БНР, че дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството, както и че президентът не е длъжен да се съобрази с това.

Според преподавателя по конституционно право и бивш конституционен съдия Пламен Киров свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва.

„Всичко е възможно в България. Веднага ви давам хипотезата, която може да се реализира след вчерашните баталии в Народното събрание. Парламентарната група на ПП-ДБ прави едно тематично мнозинство с опозицията, сменят Росен Желязков. Новият председател, който ще излъчи Народното събрание, включва в дневния ред процедура за гласуване на вот на недоверие и гласуват вот на недоверие. Пък след това опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС да жалят в Конституционния съд“, обясни Киров пред БНТ.

„Този кабинет, на който ще му бъде гласуван вот на недоверие, ще продължи да си действа, но президентът няма да е длъжен да назначи на мястото на предложените за смяна министри – нови“, обясни още Киров.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here