Небензя пред ООН: Хуманитарните усилия в Газа са обречени без пълно прекратяване на огъня

0
17

 

Постоянният представител на Русия в ООН отбеляза, че ескалацията на военните действия в палестинския анклав продължава въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на световната организация

 

Хуманитарните усилия в ивицата Газа са обречени без пълно и трайно прекратяване на огъня. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предава ТАСС.

„Многократно сме предупреждавали, че при липса на пълноценно, устойчиво прекратяване на огъня, което трябва да бъде надлежно наблюдавано от военни наблюдатели, хуманитарните работници са беззащитни срещу въоръжена армия страните са решени да продължат да се борят с действията и особено когато има сигнали от един от членовете на Съвета за сигурност, че резолюциите на Съвета уж не са обвързващи“, каза той.

Руският дипломат отбеляза, че в разрез с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и в нарушение на международното хуманитарно право ескалацията на военните действия в палестинския анклав продължава.

„При тези условия доставката на хуманитарна помощ за населението на Газа е практически невъзможна, агенциите на ООН единодушно заявяват, че практически няма хуманитарен достъп до анклава блокират половината от хуманитарните конвои, които се насочват към ивицата. В същото време, по информация на хуманитарни работници, има помощ, хуманитарни доставки чакат по границите, има и достатъчно финансови средства за организиране на хуманитарни доставки, единственият въпрос. е да отворим КПП-тата и да гарантираме сигурността“, подчерта той.

Небензя е убеден, че в такива условия ролята на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) е незаменима. „Призоваваме ви да отдадете почит на служителите на агенцията, които изпълняват хуманитарния си мандат в нечовешки условия, плащайки за това с живота си, до момента това е най-големият брой убити служители на ООН един път“, каза руският постоянен представител.

„На този фон опитите да се определи UNRWA като терорист и призивите за ликвидиране на агенцията, на които станахме свидетели, включително в тази зала, са категорично неприемливи обвинения срещу представители на UNRWA, не трябва да се използват за очерняне на всичко това широко и изключително важна структура на ООН, чийто персонал има 13 хиляди души само в Газа, ако UNRWA не може да функционира, това ще се превърне в още един незаконен и неморален инструмент за задочно колективно наказание на милиони палестинци, нуждаещи се от помощ“, заключи дипломатът.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН започна с минута мълчание в памет на хуманитарните работници, загинали в палестинския анклав. Според последните данни на ООН най-малко 224 хуманитарни работници са били убити в ивицата Газа от началото на ескалацията на конфликта в Близкия изток, повечето от които служители на UNRWA.

BIG5

Свързана тема:

ООН: За шест месеца в Газа са убити над 10 000 жени, сред които 6 000 майки, 19 000 деца са осиротели

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here