„Някои неща ще трябва да се променят“ – МВФ алармира за дълга на САЩ

0
17

 

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди във вторник, че последните икономически резултати на Америка отчасти са резултат от неустойчивите фискални практики на страната, което създава рискове за световната икономика.

„Изключителните резултати на Съединените щати напоследък със сигурност са впечатляващи и са основен двигател на световния растеж, но те отразяват и силни фактори на търсенето, включително фискална позиция, която не съответства на дългосрочната фискална устойчивост“, пише МВФ в последната си Световна икономическа прогноза.

„Това поражда краткосрочни рискове за процеса на дезинфлация, както и по-дългосрочни рискове за фискалната и финансовата стабилност на световната икономика, тъй като има опасност да се повишат разходите за финансиране в световен мащаб“, се казва още в доклада. „Нещо ще трябва да се промени.“

МВФ прогнозира, че икономиката на САЩ ще нарасне с 2,7% през 2024 г., което представлява увеличение с 0,6 процентни пункта спрямо януари и е доста над прогнозите за другите развити икономики.

„Силните резултати на САЩ в последно време отразяват стабилния ръст на производителността и заетостта, но също така и силното търсене в икономика „, казва Пиер-Оливие Гуриншас, главен икономист на МВФ, в публикация в блога си.

„Това налага предпазлив и постепенен подход към облекчаване на политиката на Федералния резерв“, добави той.

Миналата пролет Конгресът гласува за спиране на лимита на дълга като част от по-голямо двупартийно споразумение, целящо ограничаване на годишното финансиране на правителството с бюджетни лимити. По онова време държавният дълг възлизаше на около 31,4 трилиона долара, а според данни на Министерството на финансите през изминалата година е нараснал с още трилиони долари.

В своя доклад за дългосрочните бюджетни перспективи, публикуван по-рано тази година, Бюджетната служба на Конгреса изчисли, че националният дефицит ще нарасне „значително спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите 30 години, достигайки 8,5 % от БВП през 2054 г.“

Непартийният орган за оценка на бюджета посочва сред причините за прогнозирания ръст нарастващите разходи за лихви, както и „големите и устойчиви първични дефицити, които не включват нетните разходи за лихви“

източник: The Hill ; превод и редакция: MEDIAMALL.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here