САЩ дадоха гаранции, че Асанж няма да бъде изправен пред смъртно наказание

0
30

 

Ще има ново съдебно изслушване в Лондон на 20 май, но адвокатите му по-рано описаха уверенията на САЩ, дадени в други случаи, като такива, които „не си струват хартията, на която са написани“. Подобни критики отправиха и от правозащитната група „Амнести“

 

Съединените щати предоставиха гаранции, поискани от Върховния съд в Лондон, които биха могли да проправят пътя основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж да бъде екстрадиран от Великобритания, съобщава Еuractiv.

Миналия месец Върховният съд поиска гаранции от САЩ, че 52-годишният Асанж ще може да се позове на Първата поправка и няма да бъде изправен пред смъртно наказание при екстрадиция. Ако Вашингтон не беше предоставил гаранции, на Асанж щеше да му бъде позволено да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, където ще бъде изправен пред 18 обвинения, всички без едно по Закона за шпионажа, във връзка с изтичането на поверителни американски военни записи и дипломатически грами.

Тези уверения – че при съдебен процес в САЩ той може да поиска право на свобода на словото според Първата поправка и че няма да получи нови обвинения, които биха могли да доведат до налагането на смъртно наказание, са подадени до крайния срок, който бе във вторник.

В документа, видян от Ройтерс, се посочва, че Асанж „ще може да се позове на Първата поправка на Конституцията на Съединените щати“. Въпреки това се добавя, че решението за „приложимостта на Първата поправка е изключително в обсега на американските съдилища“.

В документа се казва още, че смъртна присъда нито ще бъде предлагана, нито наложена.

„Тези уверения са обвързващи за всички настоящи или последващи лица, на които е делегирана власт по казуса“, се казва в съобщението.

Сега ще има ново съдебно изслушване в Лондон на 20 май, но адвокатите му по-рано описаха уверенията на САЩ, дадени в други случаи, като такива, които „не си струват хартията, на която са написани“. Подобни критики отправиха и от правозащитната група „Амнести“.

„Изключително страдание“

Съпругата на Асанж Стела, за която той се ожени, докато беше в затвора в Лондон, каза, че гаранциите не спират опасенията им, описвайки ги като „откровени думи на невестулка“.

„Съединените щати издадоха отказ от гаранции във връзка с Първата поправка и стандартна гаранция във връзка със смъртното наказание“, каза тя в изявление.

„Дипломатическата нота не прави нищо, за да облекчи крайното безпокойство на семейството ни за неговото бъдеще – мрачното очакване да прекара остатъка от живота си в изолация в американски затвор заради публикуване на наградена журналистика“, посочи Стела Асанж.

Нямаше коментар от Министерството на правосъдието на САЩ или говорител на Върховния съд.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че обмисля искане от Австралия да прекрати наказателното преследване, което американският адвокат на Асанж определи като „окуражаващо“.

Не става ясно какво влияние би могъл да окаже Байдън върху наказателно дело, но „Уолстрийт Джърнъл“ също съобщи, че се водят дискусии за потенциално споразумение за признаване на вината.

Асанж, който е австралийски гражданин, прекара повече от 13 години в различни съдебни битки в английските съдилища, откакто беше арестуван  през ноември 2010 г.

За многобройните си поддръжници той е герой срещу системата, който е преследван за разкриване на неправомерни действия на САЩ и подробности за предполагаеми военни престъпления в тайни файлове.

Американските власти твърдят, че той не е преследван за публикуването на изтеклите материали, а за престъпното действие на заговор с бившия анализатор на разузнаването на американската армия Челси Манинг за незаконното им получаване.

„Администрацията на Байдън трябва да прекрати това опасно наказателно преследване, преди да е станало твърде късно“, каза Стела Асанж.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here