ЦРУ: Украйна може да загуби войната още тази година, ако няма помощ от САЩ

0
11

 

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди, че Украйна може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, ако САЩ не ѝ предоставят повече военна помощ, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Ръководителят на американското разузнаване отправи това предупреждение преди насроченото за утре гласуване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ на пакет от 61 млрд. долара помощ за Украйна, предимно военна, след месеци на политическа безизходица.

„С тласъка, както практически, така и психологически, който военната помощ би осигурила, смятам, че украинците са напълно способни да удържат на натиска през тази година“, заяви Бърнс в реч по време на събитие в Центъра „Джордж У. Буш“.

„Без допълнителна помощ обаче ситуацията ще стане много по-страшна“, каза той. „Съществува съвсем реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на тази година или поне (руският президент Владимир) Путин да бъде в състояние да диктува условията на политическото уреждане“, добави Бърнс, без да уточнява какво има предвид под „загуба“ на войната.

За да илюстрира липсата на боеприпаси в украинската армия, той също така заяви, че две бригади – подразделения с над 2000 войници – разполагат само с „15 артилерийски снаряда на ден“ и общо с „42 минохвъргачки“. Тъй като помощта от Запада намалява, Украйна е изправена пред все по-голям недостиг на средства и настоява пред партньорите си да ѝ доставят необходимите оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва АФП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here