Главчев: Президентът трябва да носи отговорност за външната политика, щом не издаде указ да Митов

0
23

 

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на Румен Радев

 

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването „Панорама“ служебният министър-председател Димитър Главчев.

„Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг“, поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

„За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. в момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика.“

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Главчев смята, че служебния кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии:

„Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма.“

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев. Каза още, че се стремил хора от ГЕРБ да не попадат в правителството и определи това като доста сложна задача.

По отношение на земеделския министър Кирил Вътев, Главчев поясни, че той е имал колебания дали да поеме поста, тъй като има сериозни забележки към работата на някои от действащите заместник-министри.

„Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен. Това беше негова инициатива – подчертавам, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си. И той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи“, уточни премиерът.

Димитър Главчев смята, че МВР ще бъде безпристрастно и професионално по време на изборите и затова е оставил Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Премиерът увери, че има всички предпоставки за провеждането на едни честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here