Иво Христов: Трябва радикална реформа в посока президентска република

0
27

 

„Моята кауза е президентската република. Няма да се кандидатирам за евродепутат или за депутат за Народното събрание. Ние сме на финала на парламентарната република и конституционната криза е факт. Ясно е, че трябва радикална реформа и моето мнение е в посока президентска република.“ Това коментира пред БНТ евродепутатът Иво Христов.

Според него този кабинет е ничий, тъй като нито парламентът го е избирал, нито президентът го е назначавал, което е и най-опасният пробив в новата конституция.

„Този кабинет ще се превърне в кабинет на задкулисието, имам предвид целия сбор от корпоративни, лобистки и външни влияния, които могат да насочват политиките на това правителство“, допълни Иво Христов.

Той заяви, че е налице класически разпад на парламентарната република.

„Всеки с всекиго е скаран за нещо, има натрупана критична маса от междуособици, между идейни несъвместимости, лобистки конфликти, което ги прави несглобяеми. Те са били сглобени силом под външно влияние, но дори това не успя да скрепи сглобката“, коментира Иво Христов.

Той изрази удовлетвореност, че с колегите му в Европейския парламент са били единни и последователни срещу войната в Украйна. „Социалните каузи са общи, но те не помагат за решаването за кризата с войната“, коментира той.

„Помощта, която САЩ готвят за Украйна, ще удължи касапницата. Европа също сбърка пътя – без да е решила ребуса, със зелената сделка обърка бизнеса“, каза още Христов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here