Неграмотници в управлението: Сабрутев от ПП „изхвърли“ Ирландия от ЕС, а Костадинов я „вкара“ в Шенген

0
34

 

Лицата на Промяната всеки ден ни доказват липсата на елементарни познания 

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев изключи Република Ирландия от Европейския съюз. Слаб 2 получи представителят на „Промяната“ по география и политика, след като написа във Фейсбук, че Ирландия не е част от ЕС. Той направи това с ирония към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който вчера „вкара“ Ирландия в Шенген, въпреки, че тя не членува в шенгенското пространство. Ето какво написа Костадин Костадинов във Фейсбук:

А ето какво написа по този повод Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, който по-късно изтри поста си: „Копейката е в Дъблин и хейти, че трябвало да мине паспортен контрол. Човекът не знаеше, че Дъблин Не е Европейски съюз и съответно в Шенген“.

Вероятно Сабрутев е пропуснал уроците и не знае, че Дъблин е столицата на Ирландия. Държавата е член на ЕС от 1 януари 1973 година и е част от еврозоната от 1999 година. В Европейския парламент има 13 ирландски депутати. Седем пъти страната е поемала председателството на Европейския съюз, отбелязва tribune.bg.

Като зам.-председател на Комисията по финанси към Народното събрание, Сабрутев е пропуснал и факта, че еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари е именно ирландката Марейд Макгинес, която е част от Европейската народна партия.

Относно Шенген, Ирландия изрично е договорила клауза за неучастие в Шенгенското пространство. Ирландия и Обединеното кралство винаги са имали свободно движение между двете страни извън Шенген, тъй като би трябвало да наложат граничен контрол с Обединеното кралство, което да включва граничен контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Тук е важно да отбележим, че като депутат Венко Сабрутев е част и от над 30 групи за приятелство, включително и тази с Великобритания или както още я наричат – Обединеното кралство, заради съюза със Северна Ирландия до 1922 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here