Световната икономика: прогнозите не са утешителни

0
26

 

В Русия, напротив, напоследък се наблюдава положителна тенденция в икономическите показатели

Игнатий Родакис, икономически анализатор, voiceofeurope.com

 

Неотдавна се появи информация, че МВФ е предупредил Съединените щати, че огромният им бюджетен дефицит подхранва инфлацията и представлява „значителен риск“ за световната икономика. Това се посочва в доклад, публикуван от фонда. Също така въз основа на публикуваните данни се очаква през следващата година бюджетният дефицит на САЩ да бъде 7,1%, което е три пъти повече от останалите развити икономики.

Сходна ситуация се очертава и в Китай – 7,6%, което е два пъти повече от другите развиващи се пазари. Отбелязва се, че САЩ и Китай са сред четирите държави, които според фонда „спешно трябва да предприемат политически мерки за преодоляване на фундаменталния дисбаланс между разходите и приходите“. Освен това анализаторите на фонда изтъкват факта, че неограничените разходи на САЩ и Китай биха могли „да окажат дълбоко въздействие върху световната икономика и да създадат значителни рискове за основните бюджетни прогнози в другите икономики“.

В Русия, напротив, напоследък се наблюдава положителна тенденция в икономическите показатели, като един от основните финансови показатели продължава да се повишава – излишъкът по текущата сметка. За първото тримесечие на тази година той се е увеличил с 43% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 22 млрд. долара. По данни на Руската централна банка през март това е вторият подобен скок на положителното салдо от 2007 г. насам – предишният е регистриран през март 2022 г.

Ще отбележа, че текущата сметка отразява ситуацията в цялата икономика, тъй като обхваща целия износ и внос, доходите от производството и обема на трансферните плащания. По-рано МВФ повиши прогнозата си за растежа на БВП на Русия през 2024 г. от 2,6% на 3,2%. Прогнозата за 2025 г. също беше повишена до 1,8%, което е с 0,7% повече от януарската оценка. Сред основните фактори МВФ изтъква увеличаването на морските доставки на руски петрол, предимно за Китай, на фона на високите цени. Показателно е, че въпреки ограниченията Русия все пак е успяла да разшири флота си от танкери и да създаде напълно механизми за неговото застраховане.

В същото време анализаторите отдават очакваното забавяне на икономическия растеж през 2025 г. в сравнение с 2024 г. на факта, че ефектът от високата инвестиционна активност и стабилните показатели за частно потребление ще отслабне. „Вътрешното търсене в Русия е много силно“, твърди главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас. Той също така отбелязва, че „антируските санкции все още водят до деградация на руската икономика и постепенно оказват негативно влияние, но самата руска икономика е доста устойчива“.

Прогнозата за растежа на БВП на Индия също беше подобрена от икономистите на МВФ до 6,8%. Що се отнася до прогнозите за Украйна, МВФ не планира да разглежда пред организацията евентуално преструктуриране на дълга на тази страна, както наскоро заяви представител на организацията. Припомняме, че през 2024 г. Киев трябва да плати на МВФ 2,19 млрд. СПТ за обслужване на предоставените по-рано заеми – това е във валутата на МВФ (специални права на тираж), а по сегашния курс в долари ще бъде 2,9 млрд. долара. Ще отбележа, че пиковете на плащанията се падат през март и септември 2024 г., когато всеки път Украйна трябва да плати на МВФ 705,5 млн. долара.

След това става ясно защо украинското правителство беше толкова нетърпеливо да получи нов транш от Международния валутен фонд миналия месец, но също така е ясно, че по-голямата част от договорените 880 млн. долара ще се върнат незабавно в МВФ като плащания на Украйна по стари заеми. Междувременно Украйна ще се нуждае от поне 42 млрд. долара международна помощ, за да подкрепи бюджета за 2024 г. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, като изрази увереност, че Киев ще получи тези средства, тъй като международната подкрепа за Украйна остава непоколебима.

В същото време Съединените щати предложиха да се мобилизират десетки милиарди евро за Украйна, като те се заемат срещу бъдещи печалби, получени от замразени руски активи. „Намираме се на етап, на който трябва да проучим всички възможни начини за максимално увеличаване на стойността на замразените резерви за Украйна. Не можем да чакаме вечно, знаем това. Вместо да изплащате само годишната печалба от резервите, концептуално можете да изплащате 10-годишна печалба или 30-годишна печалба. Настоящата стойност на тази печалба възлиза на много голяма цифра“, заяви неотдавна в Киев заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ по въпросите на международната икономика Далип Сингх. Това предложение обаче предстои да бъде обсъдено от министрите на финансите на страните от Г-7 в рамките на пролетните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон тази седмица.

Заслужава да се припомни също така, че в началото на миналия месец кредитният рейтинг на Украйна беше понижен от S&P Global Ratings, която заяви, че ново преструктуриране на външните дългове на страната е „практически неизбежно“. Агенцията понижи кредитния рейтинг на Украйна с две степени до „CC“, което е предпоследният рейтинг преди фалит. В контекста на тази информация е необходимо да се отбележи, че през 2022 г. Украйна вече проведе преструктуриране на външния си дълг. В меморандума с МВФ, публикуван през декември 2023 г., се споменава, че Киев възнамерява да проведе ново преструктуриране през 2024 г. Украинските власти ще се стремят към преструктуриране на дълга при условията на мораториум върху плащанията по дълга за целия срок на програмата на МВФ, т.е. до 2027 г. Предстои да видим дали Киев ще успее да приложи планираната схема или амбициите на киевските власти ще останат неосъществени.

Въпреки това МВФ прогнозира, че до 2029 г. щатският долар в Украйна ще струва 54 украински гривни. Така в новия доклад на финансовата организация е включена такава прогноза за ръста на валутата през следващите години:

– 2024 г.: 41,0 гривни за долар
– 2025 г: 45,8 гривни за долар
– 2026 г.: 48,6 гривни за долар
– 2027 г.: 50,4 гривни за долар
– 2028 г.: 52,1 гривни за долар
– 2029 г.: 54,1 гривни за долар.

И така, въз основа на представените цифри става ясно, че нищо утешително не очаква украинската валута, както и цялата украинска икономика, през следващите години.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here