Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме външно министерство

0
22

 

Ние нямаме служебно правителство, а кабинет на ГЕРБ и ДПС, както и на ПП-ДБ. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“. Костадинов коментира предложението на Димитър Главчев да поеме и външно министерство. „Не одобряваме тази идея. Няма смисъл“, каза той.

„Възраждане“ е инициатор на внасянето на вот на недоверие към служебния кабинет – нещо, което се случва за първи път в България. Към това искане подписи са положили и депутати от БСП и ИТН. В ефира на БНР преподавателите по Конституционно право Христо Орманджиев и Орлин Колев обясниха, че вот на недоверие към служебен кабинет е невъзможен, защото противоречи на решение на Конституционния съд от 1992 година.  Костадинов отхвърли експертизата им  и попита защо не е поискано мнението на проф. Пламен Киров, бивш член на Конситтуционния съд. „Той ясно заяви, че този вот е допустим, защото ситуацията през 1992 година, когато е имало  една Конституция, е различна от тази, при която в момента има Конституция, преправяна шест пъти. Институтът на служебното правителство през 1992 г. е съвсем различен от института на служебното правителство сега“, каза лидерът на „Възраждане“.

Костадин Костадинов заяви още, че представителите на неговата партия „са канени изключително рядко в национален ефир“. Според него, „огромната част от българите мислят,  че има тежка цензура и медийна блокада в националните медии, които създават едностранчива гледна точка“. „Ако искаме да има демократична държава, трябва да има свобода на словото“, добави той.

Ако този вот на недоверие успее, трябва да има нов служебен кабинет, посочи лидерът на „Възраждане“ и добави „Просто намалява списъкът от хора, които могат да станат министър-председатели“.  Този списък беше съставен  от ПП-ДБ, заяви още Костадинов в предаването „Неделя 150“.

„Защото това се техните конституционни промени, това са поправките, които са написани от ПП-ДБ. По този начин те дават властта в ръцете на хора, които са от ГЕРБ и ДПС. Лошо е, че след това ще бъде назначено на практика същото. Няма избор. А когато нямаш избор, това означава, че няма и демокрация. Благодарение на поправките на ПП-ДБ, ние нямаме избор. Президентът също няма избор“, коментира Костадинов.

Според него стана ясно, че имаме тежка политическа намеса от страната на лидера на една от политическите сили в България, каза още Костадинов, „а именно Бойко Борисов, който нареди на Главчев да смени външния министър“.

Нашата цел винаги е била да спечелим изборите, обясни лидерът на „Възраждане“.  „Ще се борим за това на предстоящите два вота. Имаме програма, която разпространяваме сред хората. Европейските избори са изключително важни. Всяка седмица гласуваме някаква поправка в закон, която е  заради директива на ЕК. Ние се превръщаме в територия, управлявана от Брюксел.  Българският глас не се чуваше в европейския праламент“.

Костадинов смята, че трябва да има предоговаряне на условията за членството ни в ЕС. „Имаме партньори в десет европейски държави. Целта на „Възраждане“  е да създаде група в ЕП. Никоя българска партия не се е опитвала да го направи.

Само преди две седмици излезе поредното изявление на Урсула фон дер Лайен, в което тя казва, че ЕС трябва да се реформира и решенията в него вече да не се взимат с пълен консенсус, а с мнозинство от две трети. Това означава, че Германия, Франция, Италия, големите държави решават, че нещо трябва да се случи. Ако България не е съгласна,  е длъжна да изпълнява. Това означава, че си подчинен. Аз не искам България да е подчинена на никого“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here