Крум Зарков: Нито един от министрите не е предварително съгласуван с президента

0
25

 

Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента. Това заяви пред БНР Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, бивш правосъден министър.

„Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова“.

Зарков определи като „глупост“ твърденията, че президентът има нещо общо със статуквото в съдебната власт.

Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина, заяви още Зарков по отношение на исканите промени във външното ведомство.

„Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото. То е смешно, но и опасно. Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно“.

Румен Радев даде време на премиера Главчев да помисли върху своите отговорности и ако е убеден, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма основание да му откаже това, каза още Зарков.

Той анализира и пожеланата смяна на Кирил Вътев в земеделското министерство.

Президентският секретар по правните въпроси цитира думите, с които Вътев беше оставен във ведомството.

„Остава, за да осигури приемственост и тъй като е доказан добър мениджър“. Три дни по-късно авторът на тези думи каза, че човекът не се справя с темпото, забавени са плащания. Затова президентът Радев се усъмни дали и първоначалното предложените министри, и предложенията за смяна идват от Димитър Главчев“.

Сегашните конституционни разпоредби са причина за цялата тази фарсова ситуация, смята още бившият правосъден министър.

„България беше на ръба на конституционна криза и тя щеше да се случи, ако не се беше намерил кандидат за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно правителство, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в ситуация на безвластие.

Трябва да се даде кредит на доверие на Димитър Главчев, но и на президента, който ако искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да започне да връчва мандатите на тези, които са казали, че не ги искат. Това щеше да трае до август-септември. Президентът се опитва в ограничените рамки на това, което му оставиха като правомощие, да се намесва така, че пестеливо и със самообладание да предотвратява ситуации, които излизат отвъд нормалното. Президентът се опитва да удържа конституционния ред“.

Зарков коментира думите на Илияна Йотова, че има опасност за първи път изборите да не бъдат признати.

„Когато встъпи в длъжност един служебен кабинет, първо приема план-сметката за изборите, както и разпределението на отговорностите на различните министри за организацията на изборите. Външният и вътрешният министър имат основно отношение“.

Бившият правосъден министър определи искания вот на недоверие от страна на опозицията към служебния кабинет като „безпредметна процедура“.

Коституционният съд трябва да прецени спазена ли е процедурата за изменение на Конституцията и дали обикновеното НС не е навлязло в правомощията на Велико народно събрание, посочи още той в предаването „Политически НЕкоректно“.

„Освен, че са противоконституционни, тези изменения са дълбоко нецелесъобразни.

Жизнено важно е Конституционният съд да се възползва от възможността да фиксира параметри, в които едно обикновено НС може да изменя основния ни закон“.

Борислав Сарафов не може да продължава да мълчи, коментира Крум Зарков случващото се около главния секретар на МВР Живко Коцев.

„Сарафов ще продължава да бъде главен прокурор още дълго време, защото сглобката реши със законови промени да превърне ВСС в нещо постоянно. ВСС вече е абревиатура на Вечен съдебен съвет.

Имаме променена Конституция в частта за съдебната власт, но имаме и закрепено статукво“.

Много от нашите политици са отчайващо конюнктурни, отбеляза още бившият правосъден министър.

„Това води до криза на доверието.

Ако зависи от народните представители, дали в този или в следващия парламент, никога нищо няма да се стане ясно нито за Нотариуса, нито за „Осемте джуджета“.

Журналистите и общественото мнение трябва да оказват натиск. Малките пробиви по отношение на съдебната реформа са били по принуда за тези, които се опитват да защитават едно статукво.

Партиите, които са на терена, все още имат шанс да погледнат себе си и да се преобразуват така, че да могат да изпълняват функциите си в представителната демокрация, отбеляза Зарков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here