САЩ конфискуваха 6 млрд. долара на Русия

0
18

 

Пред американския Конгрес се развяха американски и украински знамена в подкрепа на решението за помощта от 61 млрд. долара за Украйна и конфискацията на руските пари.

Снощи Долна камара на Конгреса прие закон за конфискация на руските активи в американски банки. Как ще протече безпрецедентната конфискация, съобщава телеграм каналът „МО“.

Законът за замразяване на руските активи REPO (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity) представлява правната основа за предаване на руски държавни активи на Украйна. Тези пари ще бъдат използвани за възстановяване на украинската икономика и компенсация на военните щети, нанесени от Москва.

Конфискуваните средства са 6 милиарда. Това е пълният обем на руски активи, които се намират в американски банки и бяха замразени от началото на войната. По-голямата част от руските активи – около 300 млрд. долара, се намират в европейски банки (в Германия, Франция и Белгия)

Президентът на САЩ е упълномощен да конфискува руските активи и да ги преведе в два фонда: Компенсационинен фонд и Фонд за поддържане на Украйна.

Законопроектът ще влезе в сила, като бъде гласуван и в Сената. Предполага се, че там проектът ще мине без проблем. Лидерът на мнозиството в Сената Чък Шумър предприе процедурни стъпки, за да гласува Сенатът идната седмица пакета за чуждестранна помощ, който снощи бе гласуван от Долната камара, съобщи CNN. Идната седмица Сенатът излиза в почивка, но сенаторите ще се върнат, за да гласуват законопроектите.

Американистката Александра Филипенко коментира пред „МО“, че законът съдържа „спирачка за Тръмп“, дори и да дойде на власт, „няма да може да спре предаването на парите докато Русия не изведе войските си от Украйна. Включително и от Крим“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира решението за конфискацията: „Това ще навреди непоправимо на имиджа на САЩ, тъй като неприкосновенността на частната собственост е нарушена.“

Източник: „Сега“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here