Володин: Вашингтон взе незаконно решение по отношение на руски активи

0
34

 

Вашингтон взе незаконно решение по отношение на руски активи, като извърши тяхната кражба. Сега Русия има всички основания да взема симетрични решения по отношение на чуждестранните активи. Това каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

„Вашингтон взе открито незаконно решение, извършвайки кражба. Това със сигурност ще подкопае доверието на други държави, предприятия и частни инвеститори в САЩ“, написа Володин в канала на Telegram. Според него подобно решение би нанесло „непоправими щети на международното право, създавайки прецедент и всяка държава ще има право да направи това“.

„Нашата страна вече има всички основания да взема симетрични решения по отношение на чуждестранните активи“, подчерта говорителят на Държавната дума.

Според него Съединените щати с действията си възнамеряват да провокират ЕС да предприеме същата стъпка, която ще бъде разрушителна за европейската икономика. „Вашингтон прие закон за конфискация на руски активи, за да провокира ЕС да предприеме същата стъпка, която би била разрушителна за европейската икономика“, пише Володин. Той подчерта, че от 280 милиарда долара средства, принадлежащи на Руската федерация и блокирани по света, около 5-6 милиарда долара са в САЩ. „По-голямата част от активите (210 милиарда евро) са замразени в Европейския съюз. отбеляза той.

Володин добави още, че взетото от Вашингтон решение относно руските активи показва, че „САЩ са престанали да вярват в победата на режима в Киев“. „Затова ние сме готови да дадем пари само като заем, който Украйна ще трябва да изплати, или не свои, когато става въпрос за прехвърляне на руски активи на Киев“, отбеляза говорителят на Държавната дума.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here