Доц. Атанас Мангъров: Обстановката с коклюша в страната е предепидемична

0
20

 

И да пием антибиотик – коклюшът няма да ни мине по-бързо

 

Ваксината срещу коклюш не създава колективен имунитет. Това заяви доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София, в студиото на bTV.

„Коклюшът е нещо, което се очакваше и се е случвало и на други места по света. В САЩ има много високо ваксинално покритие, въпреки това през 2012-2013 имат епидемия от коклюш. При нас се наблюдава същото. Основната клетъчна ваксина има един дефект.

„Бременните жени, които искат, могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат антитела на бъдещото си бебе“, посъветва доц. Атанас Мангъров и обясни, че новороденото ще е защитено до 2 месец след раждането. Именно тогава се поставя и имунизацията на бебета.

През 2014 г. се установи, че ваксината не създава колективен имунитет. Тоест децата не се разболяват, но разпространяват заболяването“, подчерта той.

„Има друга ваксина, която е с активна съставка от заболяването, има странични ефекти. Тя даваше добър ефект и не позволяваше на ваксинираните да се разболяват и разпространяват инфекцията. Тези безклетъчни ваксини има по-малки странични действия, но продължителността на защитата е по-малка (4-5 години)“, обясни инфекционистът.

„Вчера сме приели поне 10 деца с доказан коклюш. Това е една кашлица, при която човек се скъсва да кашля, изскачат му очите. Едно дете, което е с коклюш и трябва да влезе в болницата – трябва да се задушава вече, иначе е по-добре да си кашля вкъщи“, каза доц. Мангъров.

Той уточни, че и да пием антибиотик – коклюшът няма да ни мине по-бързо, просто ще спре разпространението.

 

 

Бременните жени, които искат, могат да се ваксинират срещу коклюш и така да предадат антитела на бъдещото си бебе.“

Той обясни, че новороденото ще е защитено до 2 месец след раждането. Именно тогава се поставя и имунизацията на бебета.

Случаите на коклюш се увеличават у нас, особено при децата и мнозина се тревожат. Доц. Мангъров добави, че сме в предепидемична обстановка и каза, че възрастните хора не са в риск, но децата трябва да се пазят.

„Бебетата не трябва да бъдат събирани с други хора, защото могат да бъдат заразени“, уточни специалистът.

На въпрос има ли лекарства, които помагат при коклюш, доц. Мангъров заяви: „Всичко е за успокоение на майки“. Обстановката е предепидемична, каза още той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here