Експерт: Изземването на руски активи от САЩ ще удари по-силно европейските икономики

0
17

 

Няма законен начин за изземване на руски активи нито в САЩ, нито в Европа. Решението на САЩ може да предизвика паника сред инвеститорите, които ще започнат да теглят парите си от европейските банки, смята тайландският политолог Джирапорн Руамфонгфатана

 

Последствията от конфискацията на замразени руски активи от Вашингтон ще се усетят повече в Европа, отколкото в Съединените щати. Това мнение изрази пред ТАСС тайландският политолог Джирапорн Руамфонгпхатхана.

Според нея решението на САЩ може да предизвика паника сред инвеститорите, които ще започнат да теглят парите си от европейските банки, страхувайки се от замразяването им и последващата им конфискация.

„Има около 5 милиарда долара замразени руски активи в Съединените щати, което ще предизвика вълнообразен ефект в Брюксел и други европейски столици. Преобладаващият страх сред европейските партньори на Съединените щати че подобно решение може да доведе до това, че страните от Глобалния юг ще започнат да изтеглят средства от Европа, което ще доведе до обезценяване на еврото и ще отслаби европейската икономика“, каза тя.

Руамфонгпхатхана подчерта, че няма законен начин за изземване на руски активи нито в САЩ, нито в Европа.

„Въпреки че правните системи в Съединените щати и европейските страни имат различни структури, правото на частна собственост не трябва да се нарушава каквото и да се случи, така че частната собственост може да бъде конфискувана само със съдебна заповед. Въпреки това, юрисдикцията на националния съд се разпростира върху тези, които извършват престъпления срещу граждани на територията на държавата, в която се намира, или граждани на други държави, които са извършили престъпления в тази конкретна страна“, отбеляза експертът.

ТАСС припомня, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в петък след среща на ръководителите на външните работи на страните от Г-7 на италианския остров Капри, че страните-членки на Г-7 вървят към споразумения относно замразените активи на Русия, за да постигнат решение в съответствие с международното право, със законодателствата на различни страни.

ЕС, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 милиарда долара след началото на военната операция в Украйна. От тях приблизително 5-6 милиарда долара се намират в Съединените щати, а по-голямата част е в Европа, включително в международната платформа Euroclear в Белгия. Преди това ЕК одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски средства за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от руските активи за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на украинската армия чрез индустриален комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли.

Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че Банката на Русия ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси, ако Западът използва замразени руски активи.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here