Лавров: Западът опасно балансира на ръба на пряк военен сблъсък между ядрените сили

0
14

 

Западните страни опасно балансират на ръба на пряк военен сблъсък между ядрени сили, който е изпълнен с катастрофални последици. Това се казва във видеообръщение на руския външен министър Сергей Лавров към участниците в Московската конференция за неразпространение на оръжия, съобщават руски медии.

„Днес САЩ и техните сателити в НАТО все още са обсебени от идеята да нанесат „стратегическо поражение“ на Русия и са готови да продължат да сдържат страната ни до „последния украинец“, опасно балансират на ръба на пряк военен сблъсък между ядрени сили, който е изпълнен с катастрофални последици“, отбеляза Лавров.

Според ръководителя на руското външно министерство особено безпокойство предизвиква фактът, че именно „тройката“ от западни ядрени държави са сред ключовите спонсори на престъпния киевски режим и главните инициатори на различни провокативни стъпки.

„Виждаме това като сериозни стратегически рискове, водещи до повишаване на нивото на ядрена опасност“, добави той.

„Убедени сме, че за да се предотврати по-нататъшното влошаване на глобалната ситуация, да се поддържа дългосрочна стабилност и да се формулира реалистична програма за разоръжаване, са необходими съвместни усилия за изграждане на обновена международна архитектура за сигурност, основана на принципите на многостранност, равенство и неделимост“, подчерта министърът. Само по този начин, каза той, „е възможно да се намали нивото на междудържавен конфликт и да се осигури реален напредък в областта на контрола върху въоръженията“.

Колективният Запад, воден от Съединените щати, насърчава „откровено измамнически схеми“ за постигане на превъзходство чрез нови ограничения върху ядрените арсенали на своите опоненти, каза външният министър.

„Колективният Запад, воден от Съединените щати, цинично съчетава целенасоченото разрушаване на балансирани и равнопоставени споразумения, които пречеха на Вашингтон, с насърчаването на открито измамнически схеми, които създават предимства за американската страна, целта е очевидна – да се постигне едностранно военно превъзходство нови ограничения върху ядрените арсенали на опонентите при консолидиране на общото превъзходство на Запада в областта на неядрения потенциал“, се казва в обръщението на ръководителя на руското външно министерство.

Министърът също така подчерта, че в преследване на решително военно превъзходство Вашингтон и неговите съюзници разширяват мрежата от съюзи, насочени срещу трети страни.

„Те активно изпълняват редица изключително дестабилизиращи военно-технически програми. Сред тях е изграждането на глобална система за противоракетна отбрана в комбинация с натрупването на високоточни оръжия за изпълнение на задачите по обезвреждане и обезглавяване на „глобалните удари“, базиране на ядрения потенциал на САЩ в Европа и дестабилизиращото му развитие в рамките на „съвместни ядрени мисии на НАТО“, както и подготовка за разполагане на оръжия в космоса и наземни ракети със среден и по-малък обсег в различни региони на свят“, каза Лавров.

Той отбеляза, че руската страна също е „дълбоко обезпокоена“ от формирането на партньорство AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия, което „все повече придобива чертите на военен блок“.

„Това включва увеличаване на военните разходи на страните от НАТО и съюзниците на Съединените щати и планове за увеличаване на ядрения потенциал на Великобритания“, каза още Лавров.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here