Financial Times: Гърция и Испания под натиск да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана

0
35

 

Гърция и Испания са под силен натиск от своите съюзници в ЕС и НАТО да осигурят повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна, докато Киев се готви да поиска повече помощ на срещата на външните министри и министрите на отбраната на ЕС, съобщава Financial Times.

Този месец Киев отправи спешна молба към западните съюзници за седем допълнителни системи за противовъздушна отбрана, като произведените в САЩ Пейтриът или разработените от СССР С-300, докато Русия засилва въздушна и ракетна кампания срещу градовете и енергийната инфраструктура на страната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски написа на X в неделя: „Патриотите могат да бъдат наречени системи за противовъздушна отбрана само ако работят и спасяват животи, а не стоят неподвижни някъде в бази за съхранение.“ Само Германия обяви доставка на една система Patriot”, пише още изданието.

Други лидери на ЕС използваха среща на върха в Брюксел миналата седмица, за да призоват лично испанския и гръцкия премиер Педро Санчес и Кириакос Мицотакис да дарят някои от своите системи на Украйна, според хора, запознати с дискусиите.

На двамата лидери, чиито въоръжени сили притежават повече от дузина системи Patriot плюс други като S-300, беше казано, че нуждата им не е толкова голяма, колкото тази на Украйна и че не са изправени пред непосредствена заплаха.

„Всички знаем кой ги има, всички знаем къде са и всички знаем кой наистина има нужда от тях“, каза един от хората.

Длъжностни лица казаха, че се оказва по-малък натиск върху Полша и Румъния, които също имат Пейтриоти, да обмислят доставки до Киев предвид по-уязвимото им местоположение на границата с Украйна.

В момента Украйна разполага с най-малко три системи Patriot, включително една, доставена от САЩ и две от Германия, преди съобщението на Берлин миналата седмица.

Киев разполага и с ракетни системи земя-въздух с голям обсег, разработени от бившия Съветски съюз, включително системите С-300 и С-200. Преработена и актуализирана версия на последния е била използвана за свалянето на руски стратегически бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М3 над региона на Ставрополски край на Русия миналата седмица, според украински официални лица.

Прехващачите на ПВО вероятно ще бъдат включени в новия пакет за помощ на САЩ, одобрен от Камарата на представителите в събота, съобщава още Financial Times.

Натискът за даряване на системи ще се засили на срещата на външните министри и министрите на отбраната на 27-те държави-членки на ЕС в Люксембург в понеделник, казаха официални лица. Предполага се, че Киев е особено заинтересован от остарелите гръцки системи С-300, които украинските сили вече имат в арсенала си и имат опит с тях.

„Има държави, които не се нуждаят незабавно от своите системи за противовъздушна отбрана, ако трябва да бъда много честен“, каза дипломат от ЕС, участващ в подготовката на срещата. „От всяка страна се иска да реши какво може да спести.“

Министерствата на отбраната на Гърция и Испания отказаха коментар, когато се свързаха с Financial Times. Санчес каза след среща със Зеленски миналия месец, че Испания ще „предостави нови способности през 2024 г., за да помогне на Украйна да се защити от руската агресия“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в петък, че очаква новите обещания за доставки за противовъздушна отбрана „ще бъдат обявени скоро“, но не предостави подробности за участващите държави или оръжия.

НАТО проведе одит на способностите за противовъздушна отбрана, които държавите-членки притежават и къде са разположени, каза Столтенберг, добавяйки, че „това картографиране потвърждава, че има налични системи, включително системи Patriot, които могат да бъдат предоставени на Украйна“.

Столтенберг говори след виртуална среща на министрите на отбраната на НАТО и Зеленски, събрани, за да обсъдят недостига на противовъздушна отбрана.

Министрите на външните работи и на отбраната ще обсъдят и кризата в Близкия изток и Судан, но Украйна остава най-критичният въпрос. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и министърът на отбраната Рустем Умеров ще се присъединят към срещата чрез видеоконферентна връзка.

„Най-важната дискусия ще бъде да се определи какво могат да направят държавите-членки, за да подкрепят противовъздушната отбрана на Украйна. Това е най-важното“, каза високопоставен представител на ЕС.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here