Васил Божков и бивши шефове на закритата Комисия по хазарта застават пред съда

0
12

 

Нанесените щети на бюджета са за над половин милиард лева

 

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Това каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, предава Dir.bg.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

По делото е разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет – като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ. Сред тях и двама бивши председатели, един директор на дирекция, както и съпругата на бизнесмена, посочи Кънев.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза още държавният обвинител.

Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници.

Очаква се Софийският градски съд да определи дата за разпоредителното заседание.

На 19 януари, МВР започна действия по неотложност в имоти на бизнесмена. На един от адресите, където се извършват претърсвания и изземвания, Божков изтърпява мярка „домашен арест“. Той бе придружен от полицията за разпит в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Адвокатът му Георги Гатев заяви, че при претърсванията не е иззето нищо, като полицейските действия били във връзка с досъдебно производство от миналата година и е свързано с фирми и тяхната дейност.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here