Обвинените за контрабанда Димитрови са влизали и във финансовото министерство за срещи с Асен Василев

0
39

 

Стефан Димитров и баща му Марин Димитров, които са обвинени за участие в организирана престъпна група, са влизали нееднократно и в Министерството на финансите. Целта, според източници на „Гласове“, са били срещи с вече бившия министър Асен Василев в сградата на министерството.

Твърденията са поместени и в доклад от Министерство на финансите за временната Комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев. Източниците на „Гласове“ твърдят също, че Димитрови не са влизали в министерството при управлението на други министри, а само по времето на Асен Василев.

В показанията си вече бившият главен секретар на вътрешното министерство Живко Коцев съобщава, че именно Асен Василев е искал от вътрешния министър Калин Стоянов да смени полицейския шеф в родния му град Хасково. Оттам са и семейство Димитрови. След като вътрешният министър му отказал, той започнал да бави финансирането за МВР в частта за капиталови разходи, твърди още Живко Коцев.

До момента обаче липсваше информация за познанство на самия Асен Василев с Димитрови.

Защитната теза, чиято цел в съда не е да буди доверие, но поне да не може да се обори, досега навсякъде се върти около лайтмотива за случайни срещи. Новата информация опровергава твърденията за случайност в срещите. Нещо повече, показва близост между всяко звено от държавното управление, излъчено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с баща и син Димитрови.

Макар и косвено, информацията е повод да се подозира синхрон между действията на управляващите с обвиненото семейство. Един шеф на МВР да се прави на ударен, за да извлича информация, звучи достатъчно абсурдно. Срещите обаче са били също с вътрешния министър, с шефа на митниците, с бивш шеф на КАТ и, както вече стана ясно, с финансовия министър Асен Василев. Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с корупцията и контрабандата, поставя знак за пълно равенство и със скандала около Васил Божков, който обясняваше, че е посещавал финансовия министър по онова време Владислав Горанов пак в сградата на Министерство на финансите.

Станалото предлага и логично обяснение защо „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ толкова упорито желаеха да овладеят службите и да сменят ръководството на Националната служба за охрана.

Скандалът избухна в началото на април, когато баща и син Димитрови бяха арестувани по обвинение за участие в организирана престъпна група с цел покровителство на контрабандни канали. Освен тях за постоянно в ареста е и вече бившият началник на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която Асен Василев назначи на висшия държавен пост през февруари. Тя също се е срещала със семейство Димитрови, както и Бойко Рашков, който беше вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков.

През миналата година Агенция „Митници“ не успя да събере близо милиард лева от ДДС върху облагане на вноса от страни извън Европейския съюз. Щетата щеше да бъде по-голяма, ако „Лукойл“ не бяха се възползвали за последно да внесат за преработка суров руски петрол в бургаската рафинерия, върху което държавата събра косвения данък в края на миналата година.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here