Какво се знае за арестувания за подкуп руски зам.-министър на отбраната

0
37

 

Тимур Иванов е бил дълго време в оперативна разработка

 

Както съобщи по-рано BIG5, заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов беше арестуван снощи по подозрение за взимане на голям подкуп, а днес съдът вече излезе с обвинение, за което са били информирани президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Басманният окръжен съд на Москва арестува Тимур Иванов с обвинение „получаване на подкуп в особено големи размери“. Това съобщи ТАСС, позовавайки се от пресслужбата на Московския градски съд.

„С решение на Басманния районен съд на Москва е удовлетворено искането на органите за предварително разследване, по отношение на заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Тимур Вадимович Иванов е избрана превантивна мярка под формата на задържане под стража за период от два месеца, тоест до 23 юни 2024 г.“, се казва в прессъобщението на съда.

Както се посочва в съдебния доклад, Иванов е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери като част от организирана група при извършване на възложителска и подизпълнителска работа за нуждите на военното ведомство.

Съдът задържа под стража и Сергей Бородин, обвинен в съучастие в получаване на подкуп от Иванов. „Бородин, намирайки се в приятелски отношения със заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Иванов, който ръководеше строителството и основния ремонт на съоръженията на Министерството на отбраната, влезе в престъпен заговор с трети лица, обедини се предварително с тях, за да извърши организирана група за престъпление – получаване на подкуп в особено големи размери под формата на предоставяне на имуществени услуги при възлагане и подизпълнение на дейности за нуждите на Министерството на отбраната“, се казва в съобщението.

Фактите по делото

Иванов е задържан по подозрение за извършване на престъпление по ч. 6 на чл. 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (получаване на подкуп в особено големи размери), съобщиха от Следствения комитет. Това предполага, че сумата на подкупа е била най-малко 1 милион рубли (бел.ред.: към 20 хил. лв), което може да доведе до 15 години затвор. Той е задържан на работното си място и не се признава за виновен за получаване на подкуп.

Според официалния представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко „се извършват съответните следствени действия“. Тя не съобщи подробности.

Както обясни събеседникът на ТАСС, „престъплението е особено тежко“.

Органите на реда съобщиха, че заместник-шефът на Министерството на отбраната е бил дълго време в оперативна разработка.

По-късно съдът арестува зам.-министъра на отбраната Иванов по делото за вземане на подкуп. Арестуваха и обвинения в съучастие в получаване на подкуп от Иванов.

Според съда Иванов е получил подкуп при извършване на договорни и подизпълнителски работи за нуждите на руското министерство на отбраната.

Коментарът на Кремъл

Путин е бил информиран за задържането на заместник-министъра на отбраната, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. Той уточни, че „началникът на военното ведомство Сергей Шойгу също е бил информиран предварително“.

Какво се знае за Иванов

Иванов е роден в Москва през 1975 г. През 1997 г. завършва Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“, през 2004 г. – Международна академия по маркетинг и мениджмънт. Кандидат е на икономическите науки.

През 1999-2012 г. работи в горивно-енергийния комплекс. В периода 2006-2010 г. той заема длъжността вицепрезидент, по-късно първи вицепрезидент на „Атомстройекспорт“, през 2008-2009 г. – поста заместник-председател на борда на диверсифицираната енергийна холдингова компания „Интер РАО УЕС“. От 2009 г. до 2012 г. е генерален директор на Руската енергийна агенция към Министерството на енергетиката.

През 2012 г. е назначен за заместник-председател на правителството на Московска област (през този период Шойгу заема поста губернатор на Московска област).

От 2013 г. до 2016 г. той е ръководител на компанията „Оборонстрой“, специализирана в строителството на жилища за военни, както и на социално значими и стратегически военни обекти.

През май 2016 г. Иванов е назначен за заместник-министър на отбраната. На тази длъжност той отговаряше за организирането на управлението на имуществото, настаняването на войските, жилищното и медицинското осигуряване на въоръжените сили, както и доставките в рамките на държавната отбранителна поръчка.

Сутринта на 23 април 2024 г. Иванов участва в заседание на колегията на военното ведомство.

Предишни нашумели случаи на корупция с високопоставени лица

Предишният път, когато сегашният заместник-ръководител на федерално министерство в Русия беше задържан през лятото на 2023 г. Тогава, по подозрение за вземане на подкуп, Максим Паршин, заместник-ръководител на Министерството на цифровото развитие беше задържан и скоро беше освободен от поста си.

През април 2023 г. тогавашният бивш заместник-министър на културата на Руската федерация Олга Ярилова (заемала поста през 2018-2022 г.) беше задържана. Тя беше заподозряна в присвояване по време на изпълнението на проекта „Карта на Пушкин“.

източник: ТАСС, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here