РСМ избира нов президент

0
18

 

Гласуването ще се проведе в 3480 секции в страната

В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват за нов президент на страната. Това са седмите президентски избори в РСМ и са с рекорден брой кандидати – седем, предаде NOVA.

В 20-дневната предизборна кампания, която в последните дни се припокри и с предизборната кампания за парламентарните избори, Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица),  Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии „Заслужава си”) и Максим Димитриевски (ЗНАМ) проведоха само един общ дебат. Една от основните теми в кампанията бяха промените в конституцията като условие в преговорната рамка на страната с ЕС.

Гласуването ще се проведе в 3480 секции в страната. Държавната избирателна комисия е издала акредитации за 915 местни, 544  международни наблюдатели и 58 чуждестранни журналисти.

Изборният ден започва в 07:00 ч. и завършва в 19:00 ч. местно време, а с решение на правителството денят е обявен за неработен.

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели. Ако това условие не е изпълнено, двамата кандидат-президенти, които имат най-много гласове, отиват на втори тур на изборите, който ще се проведе заедно с парламентарните избори на 8 май.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here