Руският заместник-министър на отбраната е задържан по подозрение за вземане на подкуп

1
36

 

Зам.-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов е задържан по подозрение за вземане на подкуп, съобщи пресслужбата на Следствения комитет на Русия, цитирана от ТАСС.

„По подозрение в извършване на престъпление по ал. 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (вземане на подкуп) е задържан заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Владимирович Иванов“, се казва в краткото прессъобщение.

Президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу са били информирани за задържането на заместник-министъра на отбраната, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Като заместник-министър Тимур Иванов е отговарял за организацията на управлението на собствеността, квартируването на войските, жилищното настаняване и медицинското осигуряване. Под негов надзор са били планирането на доставката на стоки, строителни работи и услуги в рамките на държавните поръчки за отбрана. Той е отговарял още за инженерни проучвания, архитектурно и строително проектиране, строителство, реконструкция и основен ремонт на съоръжения на министерството на отбраната.

49-годишният Тимур Иванов е назначен за заместник-министър на отбраната с президентски указ през май 2016 година. Преди това, от 2013 до 2016 г., той е генерален директор на „Оборонстрой“, подчинен на министерството на отбраната, специализиран в изграждането на жилища за военните, както и на социално значими и стратегически военни съоръжения. Иванов е включен в класацията на Forbes „Най-богатите служители по сигурността на Русия – 2019“ със семеен доход за 2018 г. в размер на 136,7 милиона рубли.

Преди да се присъедини към министерството на отбраната през май-ноември 2012 г., Тимур Иванов е заместник министър-председател на Московска област. През този период губернатор на Московска област е Сергей Шойгу. Преди това Тимур Иванов е работил в енергетиката: в отдела за изграждане на ядрени съоръжения на министерството на атомната енергия, бил е вицепрезидент на „Атомстройекспорт“, член на Управителния съвет на Интер РАО УЕС и е оглавявал Руската енергийна агенция на министерството на енергетиката.

източник: obektivno.bg

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here