Директорът на ФБР: Има заплаха за атака в САЩ, подобна на тази в концертната зала в Москва

0
24

 

Директорът на американското Федерално бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей предупреди, че в САЩ е възможна атака като неотдавнашното клане на концерт в Москва, когато бяха убити 144 души. Както съобщи Dailymail.co.uk, Рей сочи, че ФБР в момента провежда около 4000 международни разследвания за тероризъм. 

Той също така заяви, че централата е „все по-загрижена за потенциала за някакъв вид координирани атаки на територията на Съединените щати“, обяснявайки, че подобно нападение може да не е толкова различно от случилото се в Москва, когато членове на Ислямска държава убиха 144 души в концертна зала.
Атаката в търговски център в руската столица на 22 март е и най-смъртоносната терористична атака в Русия през последните две десетилетия. Рей вече е изразявал загриженост относно увеличените заплахи от тероризъм, като каза на панел на Камарата на представителите на САЩ по-рано този месец, че настоящата заплаха от тероризъм е най-високата, която може да си спомни в кариерата си.

„Като гледам назад, трудно ми е да си спомня време, когато е имало толкова много заплахи за нашата обществена и национална сигурност. В края на фискалната 2023 г. ФБР провежда 4000 разследвания за международен тероризъм,“ каза още Рей.
Той също така предупреди, че терористичната заплаха за САЩ се е увеличила след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври: „Дори преди това нападение смятахме, че тероризмът е еволюирал. След тази атака той е на съвсем ново ниво“.

Рей спомена и все по-враждебната международна среда и потенциалното разпространение на терор: „Независимо дали става въпрос за заплаха от Китай, Русия, Иран, има както външни, така и от вътрешни фактори“.

Припомняме, че Рей беше назначен на поста директор на ФБР от Доналд Тръмп през 2017 г., тогава президент на САЩ. Той ръководи кампания в Конгреса, за да получи още повече финансиране. Бюджетът на ФБР за фискалната 2024 г. е с 500 милиона долара по-малко от необходимото за поддържане на текущите му функции, съобщи Ройтерс.

Руските власти арестуваха четирима нападатели в концертната зала в Москва. Въпреки че Ислямска държава пое отговорност за атаката, в Кремъл искат да докажат, че тя е свързана с властите в Украйна.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here