Защо Израел не атакува предполагаемия обект за ядрени оръжия в Иран? Защото знаеше, че там няма бомба

0
35

 

Нападенията между Израел и Иран, които ангажираха вниманието на целия свят през последните две седмици, достигнаха кресчендо на 13 април, когато иранското безпилотно и ракетно нападение срещу Израел се провали, след като армада от съюзнически изтребители – тайно организирана от Пентагона с подкрепата на Русия – свали повече от триста въоръжени ирански безпилотни самолета и ракети, насочени към цели в Израел. 

 

Близкият изток и западният свят с нетърпение очакваха израелския отговор. Той дойде няколко дни по-късно, когато два израелски изтребителя, действащи извън иранската граница, изстреляха свръхзвукови ракети по високотехнологична иранска отбранителна ракетна площадка, която защитаваше най-важния ирански обект за обогатяване на ядрено гориво, близо до Натанз, на осемдесет мили северно от Исфахан.

В дописка от Вашингтон вестник „Ню Йорк Таймс“ описва атаката като ограничена, но като „потенциално голям сигнал“ за иранското ръководство, Посланието е, че Израел е готов и способен да атакува сърцето на най-важния ирански оръжеен комплекс: „Табуто върху преките удари по територията на другата страна вече е отпаднало.“ Подобни тревожни оценки бяха публикувани по целия свят. По-късно в репортаж на „Таймс“ се разказваше за разговор между президента Джо Байдън и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в който се казваше, че непредсказуемият израелски лидер е бил разубеден за по-нататъшни и далеч по-агресивни атаки. Светът може би се е отдалечил от ръба на пропастта.

Политическите и оръжейните експерти в американската разузнавателна общност видяха в далеч по-различна светлина израелското решение да удари иранския обект за противоракетна отбрана, а не самия обект за обогатяване на уран в Натанз. На насочването на ракетите се гледаше като на нещо, което играчът на покер би нарекъл „подсказка“ – намек за много по-дълбок смисъл.

Сателитни снимки от 2013 г. на завода за обогатяване на гориво в Натанз, Иран.

В продължение на десетилетия израелското ръководство – особено Нетаняху – многократно предупреждаваше света за разрастващия се ядрен потенциал на Иран и отхвърляше факта, че иранската програма е под надзора и постоянното наблюдение на камерите на Международната агенция за атомна енергия. Две строго секретни оценки на американското национално разузнаване от 2007 г. и 2011 г., оповестени от този репортер в „Ню Йоркър“, също стигат до заключението, че Иран не е положил никакви усилия да произведе предполагаемите си високообогатени ядрени материали в бойна глава. Американските експерти по ядрени оръжия, въпреки дългогодишните си усилия, не успяха да открият никакви доказателства за подземен ирански обект, способен да превърне високообогатен уран в оръжие.

Сега, когато получи свобода на действие и рядка международна подкрепа, за да отговори на иранския ракетен обстрел, Израел реши да не атакува самия обект за обогатяване на уран.

„Това беше краят“, каза ми служител на американското разузнаване. По време на поредица от задочни разговори израелците бяха уведомени, че имат три възможности за ответни действия. Първият е „масиран разрушителен удар, който ще ескалира войната и ще влоши още повече положението на Израел в света“. Вторият е „ограничен удар по най-голямата заплаха за вас и света чрез унищожаване на Натанз – ако действително смятате, че Иран има бомба или е на път да я получи. Можете да оправдаете удара като сдържан и оправдан“. И третото: „Ако знаете, че Иран все още няма или не е на път да има бомба, покажете скрития си коз – способност за изпреварване – хиперзвуково насочване по желание, но пропуснете да го насочите към съоръжението за обогатяване на уран в Натанз.

„Това е вашият шанс – казаха на израелците – да кажете на света, който в момента е парализиран от страх от иранската ядрена заплаха, да не се притеснява. Иран не представлява заплаха и вие го знаете. Това открива нова възможност за безрискови преговори, които да укрепят позициите на Запада и Близкия изток. Вие ще започнете да проявявате балансирана преценка, ще оставите Газа зад гърба си и ще се отървете от образа на полудял слон-разбойник“.

Някои държави в Близкия изток получиха посланието, каза американският служител. Впечатлението му е, че служителите, ръководещи външната политика в администрацията на Байдън, „нямат представа“ за това, което се е случило.

По същество, каза той, „Израел блъфира“ като в игра на покер „сам срещу себе си. Казваме си, че се радваме, че израелците са били умерени“ в нападението си срещу Иран, “но никой тук не е задал правилния въпрос. Наистина ли Израел искаше да покаже на света, че може да удари ирански обект за противовъздушна отбрана с хиперзвуково супер оръжие?

„Решението на Израел да не унищожи Натанз може да доведе до изцяло нов Близък изток и Иран вече ще бъде свободен да се присъедини към света“, каза служителят.

„Израел показа, че иранската бомба е била фалшива тревога. Случи се нещо потенциално голямо.“

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Превод: „Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here