ГЕРБ и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

0
18

 

Народното събрание отхвърли искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Това стана с гласовете на ГЕРБ/СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

За включването на доклада на временната комисия, председателствана от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, като точка в дневния ред на парламента гласуваха всички останали парламентарни групи – ДПС, „Възраждане“, БСП и независимите депутати.

„Прикриха ги. Каква им е уговорката предстои да видим. Но ГЕРБ спасиха Асен Василев да отговаря за всички неща, които е натворил в агенция „Митници“, каза депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите пред журналисти решението за предсрочното освобождаване на Росен Желязков от поста председател на Народното събрание. Според него това е било „насилствено, чупещо всички възможности за разговори“ решение на ПП-ДБ.

Борисов напомни, че по време на преговорите Росен Желязков е бил универсалната фигура, която ПП-ДБ са приемали, включително и за премиер, и за министър.

„И какво постигнаха – смениха Росен с Росица“, каза още Бойко Борисов.

Закони

Очаква се днес депутатите да приемат на второто четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Целта е да се осигуряват по-високи заплати за военнослужещите от 1 януари 2025 г.

Повишението е средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности.

По този начин възнагражденията на военнослужещите ще се изравнят с тези на служителите по Закона за МВР и базовата заплата ще е 2210 лева.

Депутатите ще ратифицират и международен договор за самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

Депутатите включиха в дневния ред на парламента за обсъждане два допълнителни законопроекта, внесени от ГЕРБ и ДПС.

Единият е първо четене на промените в Закона за хазарта. Те предвиждат забраната на реклама на хазартни игри в медиите.

Другият е изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за бране на гъби и горски плодове, включително и трюфели, с изключение на лечебните растения. Този налог засяга близо 30 000 регистрирани в дейността. Последните поправки предвиждат те да плащат по 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

Бойко Борисов съобщи още, че днешното заседание на парламента няма да е последното както се очакваше. Предвижда се следващата седмица депутатите да заседават извънредно.

Депутат от ГЕРБ става областен управител на Русе

В началото на заседанието Народното събрание прекрати пълномощията на народния предствител Драгомир Драганов от ГЕРБ/СДС, избран от избирателен район – Русе.

Подадената оставка е по негово искане. Причината е, че се очаква Драгомир Драганов да бъде назначен за областен управител на Русе.

В програмата е предвидено и отговор на депутатски въпроси от петима служебни министри. Това са министрите на финансите Людмила Петкова, на регионалното развитие Виолета Коритарова, на здравеопазването Галя Кондева, на културата Найден Тодоров и на околната среда Петър Димитров.

Източник: mediapool.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here