Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

0
27

 

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова.

За участие на изборите на 9 юни т. г. са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрирани са 22 партии и 11 коалиции. „Атака“ е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.

„В понеделник ще са ясни и инициативните комитети, които издигат независими кандидати за ЕП. Проверката в ГРАО приключи и само „Атака“ се оказа с недостатъчен брой както изисква Изборният кодекс“, обясни председателят на ЦИК. Кандидати само за НС са заявили само регистрираните „Републиканци за България“ и коалиция „Неутрална България“.

„Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май за НС и ЕП. Регистрацията за членове на ЕП е в ЦИК, а за НС в съответната избирателна комисия. Независимо от празничните дни ЦИК и РИК ще приемат документи. Няма да се приемат в ЦИК само на 3 и 5 май – Разпети петък и Великден, но това не означава, че няма да има дежурни служители“, обяви Камелия Нейкова.

И уточни:

„Възможно е един и същи кандидат да бъде избран за ЕП и за НС. Законно е, защото няма забрана или ограничение в Изборния кодекс. Но, ако един и същ бъде избран, той трябва да обяви своя избор, в кое от двете желае да бъде избран.“

ЦИК отказа участието на „Атака“ на изборите на 9 юни

Председателят на ЦИК коментира и особеностите при гласуването 2 в 1, у нас за първи път се провеждат в един ден за НС и ЕП.

„Най-важната особеност е изискването на уседналост при избора за ЕП, каквото няма за НС. За да може един избирател – български гражданин, да гласува едновременно, трябва освен да е навършил 18 години, без запрещения, да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна, членка на ЕС и постоянен в България.

В понеделник, 29 април, общинските администрации обявяват избирателните списъци и избирателите да проверят дали фигурират в двата избирателни списъка – НС и ЕП“, препоръча Камелия Нейкова.

И припомни, че в държавите от ЕС ще се гласува и за двете, извън ЕС ще се гласува само за НС и в избирателната секция ще има машини с електронна бюлетина и хартиени бюлетини само за НС.

„В секции в дипломатическите ни представителства и консулства в страни извън ЕС ще може да се гласува за НС и за ЕП, ако има избирателят има това право – към 9 март трябва да има настоящ адрес в ЕС“, обясни председателят на ЦИК.

И разясни процедурата за гласуване: Когато избирателят посети секция в страната на 9 юни, първо има отделен списък за НС и отделен за ЕП. СИК проверява дали фигурира и в двата. Ако е в списъка за НС и не фигурира в ЕП, трябва СИК да провери дали фигурира в списъка на забранените лица, там е посочена и причината. В случай, че има право да гласува и за двата избора, трябва да заяви, как ще гласува – с хартия или машина.

Нейкова обясни, че хартиените бюлетини за НС и Еп ще са с различен цвят, когато се произвеждат различни избори в един ден.

„Визуално няма да доведе до объркване за хартиените бюлетини. А за машинното, още не мога да отговоря, каква ще е визуализацията на екраните. Обществената поръчка за избор е на финала. Обявихме я на 9 април, когато бе издаден указа на президента Румен Радев. Надявам се, че в първите дни на следващата седмица ще има яснота и по този въпрос“, съобщи Нейкова.

Тя коментира, че „машината за гласуване не отпечатва цветни бюлетини, но за всеки отделен избор има отделна бюлетина, както беше на местните избори“.

„Бюлетините се отпечатват една след друга, проверява се какво е записано, сгъва се, СИК поставят печат и се пускат в урната. Дори и да се объркат урните когато преброяват членовете на СИК, трябва да преброят бюлетината за съответния избор, за които е подадена. Ако е за ЕП, трябва да се преброи правилно“, насочи вниманието на членовете на СИК Нейкова.

Според нея атаките срещу ЦИК влияят негативно на избирателите:

„ЦИК си изпълняваме задълженията и работата както са ни възложени. Когато се говори за изборите, а това започна преди да са насрочени, че са нечестни и манипулирани, това влияе на всички избиратели. Честността и морала зависят от всички нас, администрация, членове, избиратели, политици.“

Нейкова е обнадеждена, че този път няма има проблеми със сертифицирането на машините, както по време на местните избори през есента на 2023 г. Сертифицирането е ангажимент на Министерство на електронното управление, Институт по стандартизация и Агенцията по метрология.

„Колегите от трите институции имат готовност да направят дейностите, имаме готовност да стане доста по-рано, но всичко зависи от финала на Обществената поръчка, към днешна дата още нямаме определен изпълнител. Вчера колегите от комисията по Обществената поръчка имаха заседание водеха преговори със Сиела Норма, единствена подала оферта и се надявам началото на следващата седмица да имаме изпълнител. Координатор е този път министъра на транспорта Гвоздейков“, каза Нейкова.

Тя сподели, че се работи по предложението на обществения съвет на ЦИК за по-модерна кампания в социалните мрежи, интерактивна, която да привлече повече млади хора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here