Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

0
25

 

Коалиция „За да остане природа в България“ подкрепя ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

От коалицията отбелязват, че президентският указ е издаден седмица след изпратения от съпредседателя на партията Тома Белев призив срещу „лобистките поправки“.

От „За да остане природа в България“ посочват, че мотивите на държавния глава са изключително силни и отразяват напълно представените в гражданските писма и петиции аргументи срещу приетите от ГЕРБ, ДПС и ИТН поправки в ЗНИ, с които са променени и още три други закона – Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

От коалицията припомнят, че поправките са били прокарани чрез невиждано бързо и незаконно изменение между първо и второ четене на Закона за насърчаване на инвестициите, без да бъдат обсъдени в ресорните комисии в парламента нито с ресорните министерства и без обществено обсъждане. Текстовете бяха приети само с 96 гласа „за“.

„С тези промени се осигуряваше т. нар. „бърза писта“ за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.). Това става обаче не чрез увеличаване капацитета на държавните институции за вземане на бързи и законообразни решения, а чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по ЗООС и ЗУТ, както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите. Вероятно скритата цел е по-бързото и безпроблемното усвояване на бюджетните и европейските средства за тези проекти от приближени на партиите фирми“, посочват от „За да остане природа в България“.

Те поясняват, че сега единственият риск спорните поправки в ЗНИ да бъдат прегласувани е, ако законът бъде включен за ново обсъждане в утрешното или в друго извънредно заседание на този парламент до закриването му след изборите. Ако това се случи, вероятно отново ще има спонтанен граждански протест, много по-масов от предишния, предупреждават от партията.

Според тях дори и при връщане на текста в зала, ветото е сериозен удар срещу поправките в закона на ГЕРБ и ДПС, защото съгласно Конституцията върнатият за прегласуване закон може да бъде приет повторно само с мнозинство от поне 121 гласа. Тъй като ГЕРБ, ДПС и ИТН имат само 116 депутати, това означава, че ако ПП-ДБ, БСП, Възраждане и независимите депутати единодушно подкрепят президентското вето, незаконните поправки ще пропаднат напълно, изчисляват от „За да остане природа в България“.

Те посочват, че единственият законосъобразен начин ЗНИ, ЗООС, ЗУТ и ЗЕВИ да бъдат променени, е чрез внасянето на въпросните депутатски предложения по регламентирания в Правилника на НС ред – чрез отделен законопроект, който да бъде подложен като всички други законопроекти на обществено обсъждане, съгласуване с институциите, разглеждане от компетентните комисии в НС, както и чрез гласуване на първо и второ четене.

С връщането на ЗНИ за ново обсъждане и прегласуване се избягва рискът от нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия за нарушаване на редица регламенти и директиви, както и от спиране на европейското финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за всички национални проекти, които незаконните промени засягат.

източник: news.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here