US медии: Малко вероятна е конфискация на руски държавни активи в САЩ

0
31

 

С новия пакет американска помощ за Украйна, Израел и Тайван бяха гласувани и нови правомощия за конфискуване на руски държавни активи в САЩ, но според медии в САЩ е малко вероятно да се стигне до конфискация.

Въпреки възможността 5 милиарда долара руски активи, които се намират  в САЩ да отидат  за Украйна, това е малко вероятно да се случи без одобрението на G-7  и на Европейския съюз пише влиятелното американско издание The Hill.

В тази връзка се споменава и публикация на Wall Street Journal, в която се казва, че Германия не е съгласна да се изземат руските активи сега, а по-късно да бъдат използвани за натиск към Русия, за да  отстъпи част от украинските територии, които е завзела.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заявява, че „руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба“.

„Русия не заменя имущество за територия. Ние не търгуваме с родината си“, казва Захарова.

След руското нахлуване в Украйна САЩ и техните съюзници замразиха около 300 милиарда долара руски чуждестранни активи. От тях близо 5 милиарда долара се намират в САЩ.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here