Руската армия започва широкомащабна офанзива

0
27

 

Източник от украинската армия каза пред BILD, че се опасява от атака срещу Харков от войски от 20-40 хиляди души

 

Руските войски може да започнат нова широкомащабна офанзива в Украйна в края на май или юни.

Според Financial Times, цитирайки думи на двама високопоставени служители на украинското разузнаване, „окупаторите атакуват ключови участъци от фронтовата линия, както и нанасят удари с ракети и дронове по Харков и други градове, подготвяйки бойното поле за голяма настъпателна операция“.

Източник от украинската армия каза пред BILD, че се опасява от атака срещу Харков от войски от 20-40 хиляди души. Според него в този случай Украйна ще трябва да реши какво да защитава – севера или изтока. Друг военнослужещ каза пред репортери, че също смята за възможно нашествениците да тръгнат към Харков.

Според един от офицерите по време на пълномащабната война руските войски са се научили ефективно да използват силите си за настъпателни операции. „В днешно време на фронта често се пускат безброй бомби, не както преди – само в няколко незначителни хангара, а във всяка сграда, която държим“, каза военният, отбелязвайки, че без боеприпаси и ракети за ПВО украинците няма да успеят да задържат позициите си, предаде агенция УНИАН, цитирана от „Факти“.

Сега Украйна изгражда километрични противотанкови заграждения – не само на юг, но и по границите с Белгородска, Курска и Брянска области. Наскоро Конгресът на САЩ, след месеци отлагане, най-накрая отпусна 60 милиарда долара военна помощ за Киев, които са критични в този момент.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че новите доставки вече са започнали да пристигат, но с бавни темпове. „Процесът трябва да бъде ускорен“, призова той. През последните седмици руските въоръжени сили успяха да постигнат ограничени напредвания, особено в Донецка област, поради преимущество в огнева мощ. Украинската армия бе принудена да се изтегли от села в източната част на страната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here